Liderii Iranului critică prezenţa SUA în Orientul Mijlociu: ”Chiar şi un american în Irak este prea mult”

  • Liderul suprem şi preşedintele Iranului au criticat prezenţa Statelor Unite în Orientul Mijlociu, în timpul vizitei la Teheran a preşedintelui Irakului Abdul Latif Rashid.
  • ”Chiar şi un american în Irak este prea mult”, este concluzia radicală a ayatollahului Ali Khamenei.
  • Oficialii iranieni consideră intervenţia militară occidentală ca fiind principalul motiv al insecurităţii regionale.
727 afișări
Imaginea articolului Liderii Iranului critică prezenţa SUA în Orientul Mijlociu: ”Chiar şi un american în Irak este prea mult”

Liderii Iranului critică prezenţa SUA în Orientul Mijlociu: ”Chiar şi un american în Irak este prea mult”

Inamicii vechi de zeci de ani, Statele Unite ale Americii şi Iranul s-au luptat pentru influenţă în Irak, de când invazia condusă de SUA din 2003 l-a răsturnat pe dictatorul Saddam Hussein.

Ambele ţări au ajutat Irakul să învingă gruparea Stat Islamic, însă SUA încă mai are 2.500 de trupe non-combatante desfăşurate pe teritoriul irakian, care să ofere sfaturi şi instruire.

Aproximativ 900 de militari americani rămân în Siria, majoritatea în nord-estul administrat de kurzi, ca parte a unei coaliţii conduse de SUA care luptă împotriva rămăşiţelor ISIS. Şi flota a 5-a a Marinei SUA are sediul în Bahrain, peste Golf de Iran.

Iranul, care are legături puternice cu Irakul, se opune prezenţei militare americane la graniţele sale din Irak şi Golf, declarând că intervenţia militară occidentală este rădăcina insecurităţii în regiune.

„Americanii nu sunt prieteni cu nimeni şi nici măcar nu sunt loiali prietenilor lor europeni. Chiar şi prezenţa unui american în Irak este prea mare”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei la întâlnirea sa cu preşedintele irakian Abdul Latif Rashid.

Anterior, Rashid s-a întâlnit cu preşedintele Ebrahim Raisi şi a susţinut o conferinţă de presă comună.

„Nu considerăm utilă prezenţa forţelor străine şi a străinilor în regiune. Relaţia noastră cu Irakul se bazează pe interese comune. Americanii se gândesc la interesele lor, nu la interesele ţărilor din regiune. Prezenţa SUA perturbă securitatea regiunii”, a declarat preşedintele iranian.

Irakul a devenit un element economic cheie pentru republica islamică lovită de sancţiuni, în timp ce Iranul oferă Irakului gaz şi electricitate, precum şi bunuri de larg consum.

„Relaţiile dintre Iran şi Irak vor continua în domeniul infrastructurii de apă şi electricitate”, a punctat Raisi.

La conferinţa de presă cu Rashid, Raisi a subliniat importanţa cooperării Iranului cu Irakul în materie de securitate şi alte chestiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici