Liderii separatişti din Abhazia şi Osetia de Sud resping propunerea Georgiei

Liderii regiunilor separatiste georgiene au respins propunerea de reintegrare lansată de Guvernul de la Tbilisi, subliniind că vor accepta doar independenţa totală, relatează agenţia Interfax.

16 afișări
Imaginea articolului Liderii separatişti din Abhazia şi Osetia de Sud resping propunerea Georgiei

Liderul abhaz Serghei Bagapş (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a oferit Abhaziei autonomie sporită, un rol puternic în cadrul administraţiei centrale şi avantaje economice.

De asemenea, liderul prooccidental a oferit subvenţii în domeniile educaţiei şi agriculturii Osetiei de Sud, dacă va accepta reintegrarea.

"Aceste propuneri sunt inacceptabile. Independenţa Abhaziei nu este un subiect de dezbatere, conducerea noastră nu îşi va schimba poziţia", a replicat liderul abhaz Serghei Bagapş.

La rândul său, liderul separatist din Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, a declarat: "Propunerile lui Mihail Saakaşvili sunt necorespunzătoare şi vin într-un moment nepotrivit".

Saakaşvili, care doreşte aderarea Georgiei la NATO şi Uniunea Europeană, şi-a fixat ca prioritate reintegrarea teritorială a celor două regiuni separatiste.

Însă susţinerea Rusiei pentru regiunile separatiste este cea mai dificilă problemă în relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova.

Înaintea summitului NATO de la Bucureşti, Saakaşvili a oferit Abhaziei funcţia de vicepreşedinte al Georgiei, locuri în Parlamentul central, zone libere şi participarea la serviciul vamal naţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici