Liderul Al-Qaida consideră că islamiştii din Egipt şi Tunisia sunt responsabili de propriile eşecuri

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a apreciat că islamiştii care au ajuns la putere prin alegeri în Egipt şi Tunisia sunt în parte responsabili de recentele eşecuri politice pe care le-au înregistrat, acuzându-i că au fost prea concilianţi.

223 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida consideră că islamiştii din Egipt şi Tunisia sunt responsabili de propriile eşecuri

Ayman al-Zawahiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o înregistrare audio de 16 minute, difuzată vineri pe forumuri jihadiste, Ayman al-Zawahiri vorbeşte în principal despre ţara sa natală, Egiptul, unde autorităţile susţinute de armată poartă, în opinia sa, un război împotriva islamului, la ordinul Statelor Unite şi Israelului.

Pe 3 iulie, armata egipteană l-a destituit şi arestat pe fostul preşedinte Mohamed Morsi, care provine din cadrul mişcării Fraţii Musulmani.

La 14 august, pentru a pune capăt câtorva săptămâni de acţiuni de ocupare ale susţinătorilor acestuia, care reclemau reinstalarea acestuia la putere, armata a luat cu asalt două pieţe la Cairo, omorând sute de persroane.

Peste 2.000 de islamişti au fost arestaţi ulterior, inclusiv aproape toţi liderii aimişcării Fraţii Musulmani.

Această confrerie se află în dezacord cu Al-Qaida, o reţea care respinge orice participare la procesul democratic.

În opinia lui al-Zawahiri, conflictul între susţinătorii lui Morsi şi forţele de securitate este "un conflict împotriva islamului, împotriva sharia", legea islamică, potrivit unei traduceri SITE, un grup de supravegehere a site-urilor islamiste cu sediul în Statele Unite.

Numărul unu Al-Qaida i-a îndemnat pe musulmanii egipteni să se unească şi să "debaraseze Egiptul de această bandă criminală care a acaparat puterea prin violenţă şi care a profitat de concesiile anumitor facţiuni pe care le-au atras cu mirajul unei reconcilieri", referindu-se, se pare, la confrerie.

În opinia lui al-Zawahiri, aceeaşi "tragedie" a avut loc în Tunisia, unde partidul Ennahda a anunţat săptămâna trecută că va demisiona, sub presiunea opoziţiei, după o lungă criză provocată de asasinarea a două personalităţi de stânga.

Al-Zawahiri a preluat conducerea Al-Qaida după eliminarea lui Osama ben Laden într-un raid american în Pakistan, în mai 2011. El s-ar ascunde în Pakistan sau Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici