Liderul Al-Qaida îndeamnă la instaurarea unui stat islamic în Siria

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida Ayman al-Zawahiri i-a îndemnat pe rebeli, aflaţi în război împotriva regimului lui Bashar al-Assad, să instaureze un stat islamic în Siria, într-un mesaj audio postat online duminică pe site-uri islamiste.

754 afișări
Imaginea articolului Liderul Al-Qaida îndeamnă la instaurarea unui stat islamic în Siria

Liderul Al-Qaida îndeamnă la instaurarea unui stat islamic în Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Depuneţi tot efortul pentru ca fructul jihadului vostru să fie, cu voia lui Allah, un stat islamic jihadist (...), o etapă în calea refacerii califatului islamic", afirmă numărul unu în ierarhia Al-Qaida, adresându-se rebelilor din Siria, între care se află şi islamişti jihadişti.

Regimul Bashar al-Assad "a început să se clatine şi să se prăbuşească", a adăugat el, avertizându-i pe islamişti în legătură cu "comploturi din partea Statelor Unite şi unor state arabe (...) care vor să vă fure sacrificiile şi jihadul".

În acest prim mesaj din acest an, Ayman al-Zawahiri a atacat în mod violent Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, principalii susţinători ai regimului de la Damasc, încă de la începutul revoltei din Siria, în urmă cu doi ani.

"Măştile au căzut (...). Iranul şi Hezbollahul şi-au dezvăluit adevărata faţă şi au relevat adevărul oribil pe câmpul jihadului" din Siria, plasându-se alături de "regimul bassist, laic, confesional şi criminal", a denunţat el.

Al-Zawahiri a acuzat Iranul, cu populaţie majoritar şiită, de faptul că este este "implicat împreună cu americanii în invazia Afganistanului" în 2001, iar ulterior în "invazia Irakului".

Militanţi islamişti sunt activi pe fronturi de război în Siria, în special jihadişti din cadrul Frontului al-Nosra, o grupare care a devenit cunoscută prin intermediul unor atentate sinucigaşe, după care s-a transformat într-o forţă armată redutabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici