Liderul catalan Artur Mas, convocat în justiţie pentru "nesupunere civilă"

Preşedintele separatist al regiunii spaniole Catalonia, Artur Mas, a fost convocat în justiţie în vederea unei eventuale inculpări pentru "nesupunere civilă", din cauza referendumului din 2014 privind independenţa faţă de Spania, au anunţat marţi surse judiciare, citate de AFP în pagina online.

400 afișări
Imaginea articolului Liderul catalan Artur Mas, convocat în justiţie pentru "nesupunere civilă"

Liderul catalan Artur Mas, convocat în justiţie pentru "nesupunere civilă" (Imagine: AFP)

Potrivit surselor citate, preşedintele catalan a fost convocat de Înalta Curte din Catalonia pentru data de 15 octombrie.

Citaţia a fost emisă la două zile după alegerile regionale de duminică din Catalonia, în urma cărora separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlament.

Artur Mas a fost convocat pentru organizarea referendumului simbolic din 9 noiembrie 2014 privind independenţa Cataloniei faţă de Spania, care a fost interzis de Tribunalul constituţional.

Aproape 2,3 milioane de persoane au participat la consultarea simbolică din 2014, dintre care 1,9 milioane au votat pentru independenţă.

Alianţa separatistă condusă de Artur Mas a obţinut majoritatea celor 135 de mandate ale Parlamentului catalan, în urma unui scrutin catalogat de Mas drept un "referendum" pe tema despărţirii Cataloniei de Spania.

Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat însă că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat de asemenea că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici