Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie

Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunţat duminică faptul că este pregătit să renunţe la funcţie, iar Kremlinul va trebui să-i aleagă succesorul, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1656 afișări
Imaginea articolului Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie

"Într-un fel, acesta este visul meu [să renunţ la funcţie]. A conduce o regiune şi a purta responsabilitatea pentru popor, pentru republică, înaintea lui Dumnezeu şi a conducerii ţării, în faţa poporului - este foarte dificil. Nu vreau să spun că sunt obosit sau că nu mai vreau să mai lucrez. La un moment dat, au fost necesari oameni ca mine, să lupte, să stabilească ordinea. Acum avem ordine, prosperitate. Cred că este timpul pentru a face schimbări în Republica Cecenia", a spus Kadîrov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1.

Întrebat despre succesorul său, Kadîrov a precizat că această prerogativă îi aparţine şefului statului, Vladimir Putin. Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

"Dacă mă întrebaţi ... sunt mai mulţi oameni care sunt 100% capabili să îndeplinească aceste îndatoriri la cel mai înalt nivel", a spus liderul Ceceniei, fără a elabora.

În vârstă de 41 de ani, Ramzan Kadîrov are 12 copii şi toleranţă zero faţă de minorităţile sexuale, având deseori poziţii politice dure care au fost dezaprobate ulterior de Kremlin. Mai multe organizaţii pentru drepturile omului l-au acuzat pe Kadîrov de arestări arbitrare şi de torturarea adversarilor politici.

Fost rebel islamist, Ramzan Kadîrov a condus Cecenia din 2007, iar în luna martie a anului trecut a primit susţinerea lui Vladimir Putin pentru continuarea mandatului, fiind însă avertizat că legile Rusiei trebuie aplicate cu stricteţe în regiunea majoritar musulmană.

Kadîrov l-a descris pe actualul preşedinte al Rusiei drept "idolul" său, "un om pentru care sunt pregătit să mor şi căruia îi voi îndeplini fiecare ordin". Preşedintele Ceceniei a negat orice implicare în asasinarea liderului opoziţiei din Rusia, Boris Nemţov, în 2015.

În luna iunie, o instanţă din Moscova a condamnat la închisoare cinci bărbaţi ceceni găsiţi vinovaţi de uciderea lui Nemţov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin. Nemţov lucra la un raport care examina rolul Rusiei în evenimentele din Ucraina.

"Sunt foarte sigur că aceşti bărbaţi (ceceni) n-au avut nimic de-a face cu crima. Potrivit informaţiilor mele, ei sunt nevinovaţi", a spus Kadîrov în interviul televizat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici