Premierul libanez Saad al-Hariri: Libanul nu poate face nimic în privinţa organizaţiei Hezbollah

Premierul libanez Saad al-Hariri a declarat luni că găsirea unei soluţii pentru ameninţarea reprezentată de organizaţia şiită Hezbollah este o problemă regională în privinţa căreia Libanul nu are nicio putere, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

807 afișări
Imaginea articolului Premierul libanez Saad al-Hariri: Libanul nu poate face nimic în privinţa organizaţiei Hezbollah

Saad al-Hariri: Libanul nu poate face nimic în privinţa organizaţiei Hezbollah

Într-un interviu pentru o publicaţie saudită, şeful guvernului de la Beirut a acuzat Iranul că foloseşte Hezbollah pentru a destabiliza Libanul.

"Soluţia pentru armele deţinute de Hezbollah este o soluţie regională, nu una domestică. Din acest motiv, noi [Libanul] nu putem face nimic în privinţa problemei. Hezbollah nu deţine abilitatea de a gestiona o ţară. Puterea lor vine din armele furnizate de către Iran", a spus Hariri.

Premierul libanez a respins declaraţia preşedintelui iranian Hassan Rohani potrivit căreia nicio decizie nu ar putea fi luată în Liban fără implicarea Iranului. "Rouhani nu poate interveni în privinţa a ceea ce vrem să facem în Liban", a mai precizat Saad al-Hariri.

Referindu-se la războiul civil din Siria, Saad al-Hariri a declarat că decizia Rusiei de a interveni în Siria nu are nicio legătură cu înlăturarea lui Bashar al-Assad. "Iranul a cerut intervenţia Rusiei, după ce ei au eşuat în Siria", a mai spus premierul libanez.

La 4 noiembrie, premierul libanez Saad al-Hariri şi-a anunţat demisia, în cursul unei vizite în Arabia Saudită, acuzând Iranul că a provocat "discordie, devastare şi distrugere" în regiune şi temându-se de un complot privind asasinarea lui. La 22 noiembrie, Hariri a renunţa temporar la demisie, în aşteptarea negocierilor politice.

Arabia Saudită este duşmanul Iranului în regiune şi sprijină opoziţia armată din Siria, în timp ce Iranul şi organizaţia şiită Hezbollah susţin regimul sirian condus de către Bashar al-Assad.

În vârstă de 47 de ani, Saad al-Hariri a devenit premierul Libanul în 2016, în urma unui acord politic prin care Michel Aoun, un aliat al Hezbollah, a devenit preşedintele ţării. Născut în Arabia Saudită, Hariri are o avere evaluată la un miliard de dolari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici