Liderul opoziţiei spaniole îi cere lui Mariano Rajoy să-şi dea demisia de la conducerea Guvernului. Premierul Spaniei: "Nu voi demisiona şi nici nu voi convoca alegeri"

Liderul opoziţiei Alfredo Perez Rubalcaba i-a cerut din nou, joi, demisia şefului Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care a recunoscut că s-a înşelat având încredere în fostul trezorier al partidului său, aflat în centrul unui scandal de corupţie în care Mariano Rajoy este citat. Premierul a declarat joi că nu va demisiona şi nici nu va organiza alegeri parlamentare anticipate, în pofida solicitărilor opoziţiei

99 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei spaniole îi cere lui Mariano Rajoy să-şi dea demisia de la conducerea Guvernului. Premierul Spaniei: "Nu voi demisiona şi nici nu voi convoca alegeri"

Mariano Rajoy (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Domnule Rajoy, nu aţi spus adevărul spaniolilor", a declarat liderul opoziţiei spaniole. "Aduceţi prejudicii Spaniei. De aceea, vă cer astăzi să plecaţi. Vă cer un act de solidaritate faţă de o ţară care nu poate suferi pentru că are la conducere un preşedinte (de Guvern) ca dumnevoastră", a declarat liderul Partidului Socialist în răspunsul său adresat şefului Guvernului.

"Dumneavoastră nu aţi spus adevărul când aţi spus că totul este fals, deoarece contabilitatea B (a Partidului Popular, aflat la putere) este dovedită", a afirmat Rubalcaba, explicând că timp de luni întregi Mariano Rajoy l-a sprijinit pe fostul intendent şi trezorier al PP, Luis Barcenas, înainte de a-l denunţa în public, joi, în cadrul unei intervenţii în faţa deputaţilor.

În opinia sa, Partidul Popular "a crescut, a supravieţuit şi a câştigat alegerile prin intermediul unui sistem financiar ilegal timp de peste 20 de ani".

Iar, "cu încăpăţânarea dumneavoastră de a nu explica în faţa Congresului deputaţilor, v-aţi jucat, de asemenea, cu credibilitatea camerei în faţa cetăţenilor", a continuat el.

PSOE "nu renunţă la instrumentul moţiunii de cenzură", a adăugat Rubalcaba.

Opoziţia a mai ameninţat cu o astfel de moţiune, cu scopul de a-l forţa pe Mariano Rajoy să dea explicaţii în faţa deputaţilor, dar aceasta nu are nicio şansă să fie votată în Parlament, deoarece este dominat de Partidul Popular.

La fel de virulent, Cayo Lara, liderul micului partid ecologist-comunist Izquierda Unida, care a înregistrat o creştere puternică la alegerile de la sfârşitul anului 2011 (11 mandate din 350), a afirmat că Mariano Rajoy nu mai este "credibil" şi nu oferă "garanţie pentru stabilitate".

"Asumaţi-vă responsabilitatea, faceţi-o vă rog pentru Spania, demisionaţi şi convocaţi alegeri generale", a cerut el.

Mariano Rajoy a respins posibilitatea de a-şi da demisia, dar a recunoscut că s-a "înşelat" având "încredere" în Luis Barcenas, fostul trezorier al partidului.

El a admis că "remunerări complementare" au fost plătite unor membri ai PP, fără să precizeze dacă ar fi beneficiat de acestea, aşa cum sugerează unele documente publicate în presă.

Mariano Rajoy refuză să demisioneze sau să organizeze alegeri parlamentare anticipate

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, audiat în Parlament în legătură cu scandalul de corupţie în care este implicat, a declarat joi că nu va demisiona şi nici nu va organiza alegeri parlamentare anticipate, în pofida solicitărilor opoziţiei, relatează AFP.

"Unii lideri politici mi-au cerut demisia. Le răspund nu", a spus Rajoy.

"Nu vreau să mă declar vinovat, pentru că nu sunt. Nu voi demisiona şi nici nu voi convoca alegeri", a spus el.

"Nu am niciun indiciu că partidul meu ar fi beneficiat de finanţări ilegale", a adăugat Rajoy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici