Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii a fost arestat

Poliţia greacă antiteroristă i-a arestat sâmbătă pe liderul şi deputatul partidului neonazist Zori Aurii Nikos Michaloliakos şi pe alţi trei deputaţi ai partidului, în cadrul unei operaţiuni la nivel naţional împotriva acestei mişcări suspectate că este o "organizaţie criminală".

332 afișări
Imaginea articolului Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii a fost arestat

Nikos Michaloliakos (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În afară de Michaloliakos, au mai fost arestaţi Ilias Kassidiairis, un deputat şi purtătorul de cuvânt al partidului, şi alţi doi deputaţi ai formaţiunii, a mai declarat o sursă din cadrul poliţiei.

De asemenea, alţi zece membri Zori Aurii au fost arestaţi în această vastă operaţiune a poliţiei desfăşurată pe tot teritoriul ţării, a precizat sursa citată.

Mandate de arestare în întreaga ţară au fost emise pe numele altor 30 de persoane de către Curtea Supremă elenă, căreia i-a fost încredinţată ancheta asupra asasinării recente a unui muzician antisascist de către un activist din cadrul acestei formaţiuni, au precizat surse judiciare şi din cadrul poliţiei.

De la asasinarea lui Pavlos Fyssas, în vârstă de 34 de ani, pe 18 septembrie, autorităţile au lansat o vastă anchetă asupra acestui partid suspectat de comiterea a numeroase violenţe împotriva unor imigranţi şi activişti de stânga.

"Democraţia are mijloacele să se apere", a declarat pentru postul de televiziune Skai Simos Kedikoglou, un purtător de cuvânt al Guvernului, după câteva minute de la arestarea acestor deputaţi.

Profitând de pe urma şomajului şi problemelor care s-au agravat în Grecia din cauza crizei, Zori Aurii a reuşit să intre pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor din iunie 2012, obţinând 18 din totalul de 300 de mandate.

Aceste arestări au loc în contextul în care Guvernul de coaliţie între stânga şi dreapta al lui Antonis Samaras a fost acuzat de inacţiune faţă de violenţe comise de neonazişti.

Grecia nu va tolera ca Zori Aurii "să submineze viaţa socială şi democraţia", declara Samaras pe 19 septembrie, la o zi după asasinat.

"Guvernul este hotărât să nu permită urmaşilor naziştilor să otrăvească viaţa socială, să comită crime, să provoace şi să submineze fundamentele ţării care a dat naştere democraţiei", avertiza el într-un mesaj televizat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici