Liderul Stat Islamic în Afganistan şi Pakistan, UCIS într-un atac cu avion american fără pilot

Liderul organizaţiei Statul Islamic (SI) în Afganistan şi Pakistan Hafiz Saeed Khan a fost ucis într-un atac efectuat cu un avion american fără pilot în estul Afganistanului, au anunţat sâmbătă autorităţile afgane şi doi combatanţi SI prezenţi în timpul atacului, relatează AFP în pagina electronică.

2210 afișări
Imaginea articolului Liderul Stat Islamic în Afganistan şi Pakistan, UCIS într-un atac cu avion american fără pilot

Liderul Stat Islamic în Afganistan şi Pakistan, UCIS într-un atac cu avion american fără pilot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moartea lui Hafiz Saeed Khan este o lovitură grea pentru reţeaua extremistă care, în pofida faptului că se află în continuare într-un stadiu embrionar în regiune, caută să se implanteze adânc în această zonă de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

SI înfruntă în această zonă atât serviciile de securitate guvernamentale, cât şi rebelii talibani, foarte înrădăcinaţi din punct de vedere istoric în special în provincia Nangarhar, unde a avut loc tirul.

Potrivit serviciilor afgane de informaţii, Hafiz Saeed a fost ucis vineri, în timp ce "participa la o reuniune cu alte cadre" SI. Doi comandanţi afiliaţi SI au confirmat pentru AFP moartea lui Saeed.

În total, "30 de lideri din cadrul Daech (acronimul arab al SI)" au fost ucişi în atacul aerian, anunţă serviciile afgane de spionaj într-un comunicat.

Colonelul Brian Tribus, un purtător de cuvânt al trupelor americane în Afganistan, a confirmat că un tir cu un avion american fără pilot a fost efectuat în această provincie vineri, dar fără să precizeze identitatea persoanelor vizate.

Doi comandanţi SI, foşti membri ai talibanilor, au dat asigurări AFP că erau prezenţi la momentul atacului aerian. Ei afirmă că trupul lui Hafiz Saeed "a fost îngropat într-un loc ţinut secret", imediat după atac.

Hafiz Saeed a fost numit în ianuarie, de către conducerea reţelei extremiste, la conducerea SI în "provincia Khorasan", o regiune care înglobează atât Afganistanul şi Pakistanul, cât şi unele zone din ţări limitrofe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici