Liderul suprem iranian cere tinerilor occidentali să refuze prejudecăţile despre islam, într-o scrisoare deschisă

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a invitat joi pe tinerii din Europa şi din Statele Unite să studieze islamul pentru a contracara "valul de prejudecăţi şi campanii de dezinformare" de după atacurile jihadiste din Franţa.

3583 afișări
Imaginea articolului Liderul suprem iranian cere tinerilor occidentali să refuze prejudecăţile despre islam, într-o scrisoare deschisă

Liderul suprem iranian cere tinerilor occidentali să refuze prejudecăţile despre islam, într-o scrisoare deschisă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evenimentele recente care au avut loc în Franţa, dar şi alte fapte similare din anumite ţări occidentale, m-au convins să vă scriu acest mesaj", afirmă numărul unu iranian într-o scrisoare deschisă, în limba engleză, publicată pe contul său oficial de Twitter - @khamenei_ir - şi în presa locală.

Această misivă, adresată "tinerilor din Europa şi din America de Nord", este prima reacţie oficială a liderului suprem de la atentatele comise la Paris, de către tineri care s-au reclamat de la islamul radical, în care au fost ucise 17 persoane, în perioada 7-9 ianuarie.

"De două decenii (...) s-a făcut totul pentru prezentarea acestei religii ca un inamic de temut", scrie ayatollahul, denunţând o "diabolizare masivă" a islamului.

"Nu permiteţi ca teroriştii, proveniţi adesea chiar din aceste puteri care pretind că-i denunţă, să vă fie prezentaţi ca reprezentanţii islamului", îndeamnă el.

Afirmând că nu vrea să-şi impună viziunea personală sau "cutare concepţie" a islamului, ayatollahul Khamenei îi invită pe tineri să studieze "Coranul şi viaţa Profetului său" Mahomed, pentru a "refuza" prezentarea acestei religii "prin filtrul unor politici puţin lăudabile".

Liderul suprem îşi exprimă totodată speranţa că "viitoarele generaţii vor putea să se aplece asupra acestei perioade de interacţiuni ale Occidentului cu islamul cu o conştiinţă mai liniştită decât înainte".

Iranul a condamnat atacul comis la sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo pe 7 ianuarie, dar a denunţat un "abuz" asupra libertăţii de exprimare atunci când ziarul a publicat o caricatură cu profetul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici