Lion Air a vrut să-şi instruiască piloţii pe noul MAX, însă Boeing s-a opus. Mesajul unui angajat despre „idioţii” de la compania indoneziană

Operatorul aerian indonezian Lion Air a dorit să-şi treacă piloţii printr-un antrenament pe simulator înainte de a zbura pe modelul Boeing 737 MAX, însă ideea a fost abandonată după ce constructorul american de avioane a convins Lion Air, în 2017, că demersul nu este necesar, transmite Bloomberg.

3666 afișări
Imaginea articolului Lion Air a vrut să-şi instruiască piloţii pe noul MAX, însă Boeing s-a opus. Mesajul unui angajat despre „idioţii” de la compania indoneziană

Sursa FOTO: Profimedia Images

La un an distanţă, în 2018, 189 de persoane au murit când un avion 737 MAX deţinut de Lion Air s-a prăbuşit în Marea Java, lângă coasta indoneziană, un dezastru pus pe seama unui sistem de zbor al aeronavei care s-a defectat şi cu care piloţii nu erau familiarizaţi.

Autorităţile pentru siguranţa aviaţiei au interzis zborurile modelului 737 MAX în martie 2019, după două prăbuşiri în Indonezia şi Etiopia care au ucis aproape 350 de persoane.

Un număr de mesaje făcute publice de Boeing zilele acestea a ridicat noi întrebări legate de siguranţa aparatelor de zbor Boeing 737 MAX, după ce chiar angajaţii companiei au fost de părere că avionul a fost „proiectat de clovni”.

Un mesaj datând din noiembrie 2015 pare să arate chiar intenţia companiei de a face lobby în faţă apelurilor autorităţilor de reglementare a aviaţiei pentru un anumit aspect al instruirii piloţilor în simulatoare.

"Vom face presiuni în acest sens şi probabil vom avea nevoie de sprijin la cele mai înalte niveluri când va veni timpul pentru negocierea finală", se arată în mesaj.

Într-un nou schimb de mesaje situaţia se clarifică, iar un angajat al Boeing face referire la dorinţa operatorului aerian Lion Air de a-şi instrui piloţii cu un an înaintea prăbuşirii primului Boeing 737 MAX.

"Acum Lion Air ar putea să aibă nevoie de (antrenament pe) simulatoare pentru a zbura pe MAX, poate din cauza propriei prostii. Mă grăbesc acum să găsesc o modalitate de a rezolva treaba asta! Idioţi", scrie un angajat Boeing în iunie 2017 într-un mesaj dat publicităţii de către congresul american.

În răspuns, un coleg răspunde furios şi spune că un alt operator indonezian, Malindo Air, deja foloseşte Boeing-ul 737 MAX în cursele sale.

Efectuarea de antrenamente pe simulator ar fi lovit într-un argument critic de vânzare al noului MAX pe care s-a bazat Boeing: că echipajele care deja au zburat pe modelele 737 mai vechi vor putea zbura pe modelul cel nou, MAX, după completarea doar a unui curs sumar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici