Lista ţărilor europene care au expulzat diplomaţi ruşi după masacrul din Bucea. România încă "analizează" situaţia

Mai multe state ale Uniunii Europene, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania, au anunţat expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi ca parte a unei reacţii europene comune atrocităţile comise în oraşul ucrainean Bucea, situat la periferia Kievului, atribuite armatei ruse.

809 afișări
Imaginea articolului Lista ţărilor europene care au expulzat diplomaţi ruşi după masacrul din Bucea. România încă "analizează" situaţia

UPDATE: Numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat peste 140 de diplomaţi ruşi în ultimele 48 de ore. De la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, state din cadrul Uniunii Europene au expulzat aproximativ 250 de diplomaţi ruşi.

Lista statelor UE care au expulzat diplomaţi ruşi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina: 

Lituania - a expulzat ambasadorul Federaţiei Ruse
Germania - 40 de diplomaţi
Franţa - 35 de diplomaţi
Italia - 30 de diplomaţi
Danemarca - 15 diplomaţi
Suedia - 3 diplomaţi
Spania - 25 de diplomaţi
Polonia - 45 de diplomaţi
Republica Cehă - un diplomat
Ţările de Jos - 17 diplomaţi
Belgia - 21 de diplomaţi
Irlanda - 4 diplomaţi
Estonia - 7 diplomaţi
Letonia - 13 diplomaţi
Bulgaria - 11 diplomaţi

Ştirea iniţială: Conform unor oficiali germani citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung, 40 de diplomaţi ruşi au primit notificări că trebuie să părăsească Germania din cauza presupusei colaborări cu serviciile de spionaj de la Moscova. 

Oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde au declarat, sub protecţia anonimatului, că Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi.

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni seară, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina şi la atrocităţile atribuite militarilor ruşi, iar Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că va riposta la aceste acţiuni "extrem de ostile".

Şi Guvernul Italiei a anunţat, marţi, expulzarea a 30 de diplomaţi ruşi, în cadrul unor măsuri coordonate cu alte ţări din cadrul Uniunii Europene, iar Administraţia de la Moscova a avertizat că va riposta simetric şi că relaţiile diplomatice vor fi afectate grav. Spania a anunţat de asemenea expulzarea a 25 de diplomaţi ruşi.

Opoziţia laburistă din Marea Britanie cere expulzarea ambasadorului rus, după acuzaţiile de atrocităţi aduse forţelor Moscovei în Bucea şi în alte localităţi din Ucraina. Apelul vine de la David Lammy, care a cerut înlăturarea ambasadorului încă de luna trecută. Până în prezent, doar Lituania, dintre partenerii NATO, au decis expulzarea ambasadorului.

Şi Letonia a declarat că "îşi reduce relaţiile diplomatice cu Federaţia Rusă" în legătură cu invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina Detaliile demersului Letoniei vor fi anunţate "după ce procedurile interne vor fi finalizate", a declarat ministrul de externe Edgars Rinkevics.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase ţări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia şi Olanda, au expulzat diplomaţi ruşi.

România "analizează" situaţia

România nu a anunţat încă nicio decizie de expulzare a unor diplomaţi ruşi. După discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă România va expulza diplomaţi ruşi. "Din informaţiile pe care le avem până acum, nu avem astfel de persoane" a răspuns premierul.

"Vă rog să ne daţi voie să analizăm şi în funcţie de situaţia concretă vom lua decizii" a adăugat acesta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici