Protestele "Vestelor Galbene" continuă în Franţa, pentru a opta săptămână consecutiv/ Incidente violente la Paris: Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Mişcarea "Vestelor Galbene" a organizat sâmbătă noi proteste în Franţa, pentru a opta săptămână consecutivă, însă numărul manifestanţilor este în declin, deşi majoritatea francezilor se pronunţă în favoarea continuării protestelor, informează postul Europe 1 pe pagina electronică.

2008 afișări
Imaginea articolului Protestele "Vestelor Galbene" continuă în Franţa, pentru a opta săptămână consecutiv/ Incidente violente la Paris: Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Proteste "Vestelor Galbene" continuă în Franţa, pentru a opta săptămână consecutiv/ Incidente violente în Sevrey şi Nancy

UPDATE 16.30 Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în urma unor ciocniri cu protestatarii la Paris

Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce unii protestatari au început să arunce cu pietre şi sticle spre forţele de ordine din zona Place du Châtelet din Paris, demonstraţii ale mişcării "Vestelor Galbene" având loc sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, pentru a opta săptămână consecutivă.

 


Totuşi, numărul manifestanţilor este în declin comparativ cu manifestaţiile din săptămânile precedente, informează postul LCI.

 

 

 

Câteva mii de protestatari au participat la manifestaţii ce au avut loc în diverse puncte ale capitalei Franţei, inclusiv pe Bulevardul Champs Elysées, unde, spre deosebire de săptămânile anterioare, multe magazine au rămas deschise.

Peste 3.000 de manifestanţi s-au strâns în centrului oraşului Caen, dar nu s-au înregistrat incidente notabile, potrivit Ouest-France.

La Beauvais, aproximativ 600 de protestatari s-au strâns în zona centrală a oraşului, unii manifestanţi aruncând pietre şi alte obiecte spre forţele de ordine, astfel că poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa acţiunea de protest ce nu fusese aprobată de autorităţi.

Mai mulţi manifestanţi au fost deja reţinuţi în urma unor incidente violente în Sevrey şi Nancy.

Optsprezece protestatari, inclusiv un adolescent de 15 ani, au fost reţinuţi, în cursul nopţii de vineri, după ce au încercat să blocheze un centru logistic al companiei Amazon din zona oraşului Sevrey. Un jandarm a fost rănit în cursul confruntărilor violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Alte patru persoane fost reţinute după ce mai mulţi protestatari au încercat să blocheze accesul în sediul cotidianului L'Est Républicain din oraşul Nancy. Poliţia a intervenit pentru a îndepărta baricadele ridicate de protestatari.

Aproximativ 55% din francezi sunt în favoarea continuării protestelor, potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de Odoxa Dentsu.

Începând din noiembrie, sute de mii de persoane au participat la protestele săptămânale organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai.

Franţa a fost şocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule în confruntări cu forţele de ordine. Arcul de Triumf de la Paris a fost vandalizat, numeroase magazine au fost jefuite, iar mai multe maşini au fost incendiate în cursul acţiunilor de protest din săptămânile precedente.

Acţiuni de protest sunt programate să se desfăşoare sâmbătă la Paris, dar şi în alte oraşe ale Franţei (Toulouse, Toulon, Bordeaux, La Rochelle, Clermont-Ferrand, Lille or Strasbourg).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici