Primele rezultate: Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia. SUA: Alegerile nu au fost "în mod evident nici libere, nici corecte"

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale cu 87,8% din voturi, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne.
  • Alegerile au fost umbrite de acuzaţii de manipulare digitală şi intimidare politică, inclusiv moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea procesului electoral.
  • Regimul lui Putin a eliminat orice opoziţie semnificativă, permiţând doar candidaţi aprobaţi de Kremlin pe buletinul de vot.
3564 afișări
Imaginea articolului Primele rezultate: Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia. SUA:  Alegerile nu au fost "în mod evident nici libere, nici corecte"

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale. Alegeri amplu criticate

Putin câştigă cu 87% la alegerile prezidenţiale

La finalul celei de-a treia zi de votare în Rusia, rezultatele alegerilor prezidenţiale arată că Vladimir Putin obţine încă un mandat de şase ani, potrivit unui exit poll care indică un procent de aproximativ 87% din voturi.

Într-o competiţie în care cel mai apropiat contracandidat a obţinut doar 4,7% din voturi, Putin se consolidează ca lider al ţării pentru al cincilea mandat, devenind cel mai longeviv lider rus de la dictatorul Josef Stalin.

Apreciindu-se că va rămâne în funcţie până cel puţin în 2030, Putin ar putea candida din nou pentru un nou mandat - în 2020, a impus modificări legislative care permit preşedintelui să servească până la şase mandate. 

Regimul lui Putin a eliminat orice ameninţare la adresa sa, fie tăcând opoziţia, fie exilându-i sau încarcerându-i, sau pur şi simplu nepermiţându-le să candideze, prin impunerea unor formalităţi birocratice trucate sau reglementări contestabile legate de procesul oficial de alegere a candidaţilor.

Casa Albă a trasmis că alegerile din Rusia nu au fost "în mod evident nici libere, nici corecte", având în vedere modul în care Putin şi-a întemniţat adversarii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa.

UPDATE David Cameron: Nu aşa arată alegerile libere şi corecte

UPDATE Zelenski denunţă alegerile din Rusia

UPDATE Putin, ”discursul victoriei” în Moscova

Vladimir Putin s-a adresat publicului pentru prima dată după închiderea urnelor de la alegerile prezidenţiale.

În ceea ce pare să confirme victoria sa în alegeri, el afirmă că succesul său va permite Rusiei să-şi consolideze societatea şi să devină ”mai puternică şi mai eficientă”.

Putin subliniază că Rusia nu poate fi suprimată când este unită, declarând: ”Nicio forţă nu poate suprima Rusia când stăm împreună. Suntem o familie unită.”

UPDATE Remaniere post-electorală în Rusia

Elitele Rusiei se aşteaptă ca Vladimir Putin să facă schimbări în conducerea guvernamentală după victoria sa de la alegeri, conform raportului lui Guy Faulconbridge şi Andrew Osborn.

Surse din cadrul autorităţilor au indicat că se preconizează aducerea unor persoane mai tinere în funcţii de conducere, inclusiv ca vice-miniştri şi şefi de departamente ministeriale. Generaţia mai în vârstă de oficiali guvernamentali este susceptibilă să fie retrogradată sau să se retragă.

Putin nu a operat modificări majore în Guvern din 2020. Schimbările sunt anticipate şi la nivelul corporaţiilor de stat, a gigantelor energetice de stat şi în cele peste 80 de guvernări regionale din Rusia.

Printre oficialii de top care ar urma să-şi păstreze poziţiile se numără ministrul Apărării, Sergei Şoigu, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov. De asemenea, se aşteaptă ca prim-ministrul tehnocrat, Mihail Mişustin, şi guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, să-şi menţină funcţiile actuale.

UPDATE Yulia Navalnaya spune că va continua lupta

Yulia Navalnaya şi-a exprimat recunoştinţa faţă de oamenii care i-au stat alături în timpul alegerilor, suportând o aşteptare de şase ore la secţia de votare.

Ea le-a mulţumit pentru prezenţă, emoţii şi încurajare, subliniind că le-au dat speranţa de a continua lupta. Navalnaya a recunoscut sprijinul persoanelor din oraşe din întreaga lume, considerându-le pilonii săi de putere.

A încheiat cu expresii de dragoste şi apreciere pentru sprijinul lor neclintit. Postarea a fost publicată pe X.

Ştirea iniţială

Marja de victorie a lui Putin este cea mai mare de până acum, depăşind cifra de 76,7% din 2018.  
 
Putin a candidat împotriva a trei candidaţi din partide care nu i-au criticat guvernarea şi nici invazia sa în Ucraina.
 
Rusia a fost marcată de proteste la secţiile de votare duminică, în ultima zi a scrutinului, în cadrul alegerilor menite să prelungească îndelungata perioadă la putere a preşedintelui rus Vladmir Putin. Casa Albă a trasmis că alegerile din Rusia nu au fost "în mod evident nici libere, nici corecte", având în vedere modul în care Putin şi-a întemniţat adversarii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici