Liz Truss face avere, după cele 44 de zile în care a condus guvernul: pune mâna pe 131.000 de euro pe an

Liderii Opoziţiei i-au cerut premierul demisionar să renunţe la suma care îi revine ca indemnizaţie pentru ocuparea funcţiei.

2944 afișări
Imaginea articolului Liz Truss face avere, după cele 44 de zile în care a condus guvernul: pune mâna pe 131.000 de euro pe an

Liz Truss face avere, după cele 44 de zile în care a condus guvernul: pune mâna pe 131.000 de euro pe an

Doar 44 de zile în funcţie şi îşi va putea primi „pensie” ca prim-ministru.

Ştirea că Liz Truss, şefa guvernului care s-a aflat în Downing Street pentru cel mai scurt timp din istoria Regatului Unit, va obţine până la 115 mii de lire pe an (circa 131 mii euro) ca indemnizaţie pentru mandatul deţinut doar de o lună şi jumătate i-a înfuriat pe opozanţi.

 „Într-o perioadă în care unul din cinci oficiali foloseşte banca de alimente şi 35% au sărit peste mese pentru că nu au mâncare, este grotesc că Liz Truss poate pleca cu ceea ce este de fapt un bonus de 115.000 de lire sterline”, a acuzat liderul sindical Mark Serwotka.

Liderii opoziţiei, Keir Starmer de la Labour, şi Ed Davey de la Lib-Dem, i-au cerut premierului în funcţie să renunţe la sumă. „Ar trebui să refuze. Cred că este lucrul corect de făcut. A petrecut 45 de zile în funcţie, nu prea are dreptul la asta”, a declarat Starmer pentru Good Morning Britain la ITV.

Nici pentru liderul Lib-Dem Truss nu crede că merită renta: „Majoritatea oamenilor trebuie să muncească cel puţin 35 de ani pentru a obţine o pensie de stat completă. Cred că munca 45 de zile nu trebuie să-ţi ofere o pensie care este de câteva ori cât primesc oamenii obişnuiţi după o viaţă întreagă de muncă”, a declarat Davey pentru postul LBC.

Renta pentru foştii premieri britanici a fost stabilită în 1991, în urma demisiei lui Margaret Thatcher. Cifra nu este lipsită de constrângeri, ci se încadrează în „indemnizaţia pentru costurile îndatoririlor publice”.

Cheltuielile sunt controlate astfel încât să nu poată fi folosite în scopuri private sau parlamentare, întrucât unii foşti premieri - precum Theresa May şi Boris Johnson - au rămas în Parlament după ce au părăsit conducerea guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici