Londra salută eliberarea ultimului angajat iranian al ambasadei britanice, arestat la Teheran

Marea Britanie a salutat eliberarea, duminică, pe cauţiune a celui de-al nouălea şi ultimul angajat iranian al ambasadei britanice la Teheran, a declarat ministrul Afacerilor Externe, David Miliband.

18 afișări
Imaginea articolului Londra salută eliberarea ultimului angajat iranian al ambasadei britanice, arestat la Teheran

Londra salută eliberarea ultimului angajat iranian al ambasadei britanice, arestat la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt foarte fericit că Hossein Rassam a fost eliberat", a declarat Miliband. "Eliberarea tuturor angajaţilor noştri a fost o prioritate absolută în ultimele săptămâni şi a fost nevoie de discuţii intense cu autorităţile iraniene", a adăugat acesta precizând că a discutat cu omologul său iranian, Manushehr Mottaki şi adjunctul acestuia, "care l-au informat despre evoluţia" cazului.

Avocatul lui Hossein Rassam, analist politic la ambasada britanică, a declarat că acesta a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de circa un miliard de riali (100.000 de dolari). Rassam va fi judecat ulterior pentru prejudicierea securităţii naţionale.

Miliband a reiterat că reţinerea celor nouă angajaţi iranieni ai ambasadei britanice, arestaţi la 27 iunie în urma manifestaţiilor împotriva realegerii contestate a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad la scrutinul prezidenţial din 12 iunie, şi eliberaţi ulterior, este "întru totul justificată".

Şeful diplomaţiei britanice a mulţumit de asemenea liderilor europeni "pentru solidaritatea şi sprijinul lor în soluţionarea acestui caz".

El a adăugat că este în continuare "profund îngrijorat" de cazul lui Clotiolde Reiss, o studenă de origine franceză arestată în Iran la 1 iulie, declarând: "Europa este unită pentru a cere eliberarea sa imediată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici