Loviturile ruseşti asupra centralei Zaporojie au forţat închiderea unui reactor nuclear, spune Energoatom

Operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina afirmă că unele părţi ale instalaţiei au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse, ceea ce a forţat închiderea unui reactor, scrie BBC.

214 afișări
Imaginea articolului Loviturile ruseşti asupra centralei Zaporojie au forţat închiderea unui reactor nuclear, spune Energoatom

Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul, dar UE a condamnat acţiunile Rusiei asupra centralei.

Forţele ruse au ocupat centrala din Zaporojie - cea mai mare din Europa - în martie, dar a păstrat angajaţii ucraineni.

Ucraina acuză forţele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de la sit, folosind "tactici de teroare".

Loviturile de vineri "au provocat un risc serios pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", a scris Energoatom pe Telegram, adăugând că un cablu de alimentare a fost avariat, ceea ce a forţat unul dintre reactoare să nu mai funcţioneze.

BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.

Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a condamnat activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei.

"Aceasta este o încălcare gravă şi iresponsabilă a normelor de securitate nucleară şi un alt exemplu al dispreţului Rusiei faţă de normele internaţionale", a declarat el, solicitând ca AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să aibă acces la centrală.

Şeful AIEA a declarat săptămâna aceasta că centrala a "scăpat complet de sub control".

Forţele ruse deţin centrala şi zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Unitatea dispune de şase reactoare cu apă sub presiune şi depozitează deşeuri radioactive.

Civilii din apropiere, în Nikopol, care se află dincolo de râu şi care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că ruşii trag cu rachete din zona din jurul centralei şi mută echipamente militare în incintă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că "orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare".

Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia foloseşte zona pentru a lansa atacuri - profitând de "statutul protejat" al centralei nucleare pentru a reduce riscul de atacuri din partea forţelor ucrainene.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici