Lupii din Elveţia ar putea fi expulzaţi în România şi Bulgaria!

Un politician elveţian propune expulzarea lupilor de pe teritoriul ţării sale în România şi Bulgaria, motivând că în aceste două state "lupii au un duşman natural, ursul", relatează publicaţia Le Matin, în ediţia electronică.

850 afișări
Imaginea articolului Lupii din Elveţia ar putea fi expulzaţi în România şi Bulgaria!

Lupii din Elveţia ar putea fi expulzaţi în România şi Bulgaria! (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Josef Kunz, consilier naţional din partea Uniunii Democratice de Centru (UDC) şi autor al unui proiect de lege în acest sens, a declarat că lupii trebuie trimişi "în ţările de origine. Spre exemplu în Italia". El propune chiar expulzarea mamiferelor în România şi Bulgaria.

Rămâne de văzut cum ar reacţiona ţări ca România sau Italia, care trebuie să gestioneze populaţii de câteva sute de lupi, în faţa unei cereri de expulzare a Elveţiei, care nu are decât aproximativ zece specimene pe teritoriul ei. Biologul Jean-Marc Landry, specialist în domeniul lupilor, este foarte tranşant: "Acest tip de proiecte denotă înainte de toate o mare necunoaştere" a acestui animal.

În opinia sa, a captura un lup pentru a îl elibera în altă parte "este un demers foarte dificil şi foarte scump". În plus, Landry precizează că lupii italieni (şi deci şi cei din Elveţia) nu aparţin aceleiaşi sub-specii ca lupii româneşti. "Ar fi o catastrofă genetică să introducem lupi italieni în România", spune el.

Problema lupilor din Elveţia face obiectul unei dezbateri în rândul specialiştilor de mai multe luni. Săptămâna trecută, Consiliul Federal a acceptat ideea restrângerii protecţiei acestor mamifere. Camerele federale trebuie să stabilească acum dacă este bine ca lupul să nu mai aibă statut de "specie de faună protejată cu stricteţe", ci doar de "specie protejată". Scopul demersului este să permită autorităţilor cantonale să acţioneze mai repede atunci când mamiferul face prea multe pagube.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici