Macron denunţă antisemitismul la comemorarea a 80 de ani de la deportările evreilor din Paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat duminică împotriva antisemitismului şi a revizionismului istoric, în timp ce comemora victimele Holocaustului la 80 de ani de la adunarea familiilor evreieşti din Vel d'Hiv şi trimiterea lor în lagăre de concentrare.

292 afișări
Imaginea articolului Macron denunţă antisemitismul la comemorarea a 80 de ani de la deportările evreilor din Paris

La 16-17 iulie 1942, aproximativ 13.000 de persoane au fost duse la Velodromul de iarnă, Vel d'Hiv, din Paris, înainte de a fi trimise în lagărele de concentrare din Europa. Aceasta a fost cea mai mare detenţie în masă a evreilor de către poliţia franceză în colaborare cu ocupanţii germani nazişti, scrie Reuters.

Macron a vorbit la inaugurarea unui memorial în oraşul central Pithiviers, la aproximativ 100 km la sud de Paris. Pithiviers a fost al doilea cel mai mare lagăr de tranzit şi punct de deportare a evreilor din Franţa, după Drancy.

"Nu am terminat cu antisemitismul, acesta este încă acolo - mai puternic şi mai răspândit", a declarat Macron, citând exemple de antisemitism în acte de terorism, în graffiti pe ziduri, pe reţelele de socializare şi ca ceva ce apare în dezbaterile de pe unele canale de televiziune.

Anterior, premierul Elizabeth Borne a declarat că "Franţa şi-a pierdut o parte din suflet" în ridicarea de la Vel d'Hiv, care "a mers chiar mai departe decât au cerut ocupanţii nazişti" şi de care "niciun oficial al statului nu a fost neştiutor".

În discursul său, Macron a avertizat împotriva unui "nou tip de revizionism" şi a reiterat rolul activ al Franţei în vizarea evreilor în timpul ocupaţiei.

Memorialul Shoah din Paris, care colectează arhive despre victimele Holocaustului din Franţa, a lansat un apel pentru a ajunge la ultimii martori şi supravieţuitori ai racolării Vel d'Hiv. 

"Trebuie să recunoaştem totul, pentru a nu-l reproduce", a declarat Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici