Macron şi Putin vor „o soluţie diplomatică” / Liderul de la Paris va vorbi cu Olaf Scholz şi Biden

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit "să privilegieze o soluţie diplomatică", Rusia urmând să retragă trupele din Belarus, iar liderul de la Paris urmează să discute cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

1121 afișări
Imaginea articolului Macron şi Putin vor „o soluţie diplomatică” / Liderul de la Paris va vorbi cu Olaf Scholz şi Biden
"Cei doi lideri au convenit că sunt necesare activităţi intense pentru a permite o reuniune a Grupului Trilateral de Contact în următoarele ore, cu obiectivul obţinerii angajamentului tuturor părţilor pentru un armistiţiu de-a lungul liniei de contact", anunţă Preşedinţia Franţei, conform postului BFMTV. Din Grupul Trilateral de Contact fac parte Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
 
De asemenea, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au pledat pentru reluarea negocierilor în Formatul Normandia, din care fac parte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania.
 
Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au evidenţiat "necesitatea privilegierii unei soluţii diplomatice la actuala criză şi vor face tot posibilul în acest sens", subliniază Palatul Élysée.
 
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, "în următoarele zile", potrivit Preşedinţiei Franţei. Moscova a confirmat că Serghei Lavrov doreşte să discute cu Jean-Yves Le Drian. "Serghei Lavrov era pregătit pentru o convorbire prin telefon cu omologul său francez astăzi, dar domnul Le Drian nu a putut. Drept consecinţă, convorbirea este programată luni", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
 
Palatul Élysée a subliniat că Vladimir Putin i-a dat asigurări lui Emmanuel Macron că armata rusă "va retrage trupele din Belarus la finalul exerciţiilor militare aflate în curs".
 
Macron va discuta "în următoarele ore" cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, precum şi cu preşedintele SUA, Joseph Biden.
 
Macron a discutat din nou duminică, după conversaţia cu Vladimir Putin, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "În continuarea conversaţiei de ieri, l-am informat pe Emmanuel Macron despre actuala situaţie de securitate şi despre noile atacuri provocatoare cu obuze. Noi suntem favorabili intensificării procesului de pace. Susţinem întrunirea imediată a Grupului Trilateral de Contact şi introducerea imediată a unui regim de încetare a focului", a transmis Volodimir Zelenski, prin Twitter. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici