MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina şi Crimeea

MAE recomandă cetăţenilor români, inclusiv reprezentanţi ai mass-media, să părăsească imediat teritoriul peninsulei Crimeea, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, ca urmare a deteriorării dramatice a situaţiei de securitate.

875 afișări
Imaginea articolului MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina şi Crimeea

MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina şi Crimeea (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În contextul evenimentelor înregistrate în Crimeea şi în alte zone din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, inclusiv reprezentanţi ai mass-media, "să părăsească imediat teritoriul peninsulei, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk. În acestea din urmă situaţia de securitate s-a deteriorat dramatic", se arată într-un comunicat al MAE.

Totodată, cetăţenii români sunt încurajaţi să evite deplasările, dacă acestea nu sunt strict necesare, în regiunile Harkiv, Sumi, Zaporojie, Nikolaiev, Dnepropetrovsk, Herson şi Odessa.

MAE reaminteşte că cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgenţă +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuţi, la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odessa, la numărul de urgenţă +38095.541.27.88.

După alegerile prezidenţiale de duminică, în zona de est a Ucrainei au reizbucnit violenţele.

Astfel, insurgenţi proruşi au atacat, miercuri, o unitate militară ucraineană, în oraşul Lugansk, confruntările soldându-se cu victime de ambele părţi, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP.

Potrivit BBC News Online, rebelii proruşi din estul Ucrainei au doborât, joi, un elicopter militar în apropiere de oraşul Slaviansk, în estul Ucrainei. 14 militari, printre care şi un general, şi-au pierdut viaţa.

Două echipe de observatori OSCE au fost reţinute în estul Ucrainei, în regiunea Doneţk.

Diplomatul german Wolfgang Ischinger, emisarul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în Ucraina, nu exclude posibilitatea retragerii observatorilor din această ţară dacă situaţia va continua să se înrăutăţească.

"Dacă situaţia în materie de securitate va genera temeri privind vieţile colaboratorilor noştri - care sunt angajaţi civili - atunci mă tem că va trebui să ne retragem de pe teren", a spus Ischinger, conform AFP, într-un interviu acordat postului german ZDF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici