Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina, pe baza frontierelor din 1967

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat vineri că a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-moon "cererea de aderare a Palestinei pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitală".

886 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina, pe baza frontierelor din 1967

Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina, pe baza frontierelor din 1967 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abbas a prezentat această cerere într-un plic ce poartă simbolul Palestinei, vulturul, cu puţin timp înaintea discursului său în faţa Adunării Generale a ONU. Dei doi oficiali au pozat în faţa fotografilor, cu documentul în mână.

Ban va transmite cererea "spre mijlocul după-amiezii" misiunii Libanului, ţară care asigură în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate, au anunţat vineri surse din cadrul ONU.

"Am predat secretarului general Ban Ki-moon cererea de aderare la ONU a Palestinei ca membru cu drepturi depline pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitală", a precizat Abbas într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU, agitând documentul în aplauzele publicului.

"Suntem pregătiţi să revenim imediat la negocieri pe baza referinţelor fundamentate pe dreptul internaţional (în special frontierele din 1967, n.red.) şi o oprire totală a colonizării", a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, că prin acest demers, palestinienii "nu încearcă să izoleze sau să lipsească de legitimitate Israelul", ci ocupaţia şi colonizarea.

El a rostit discursul, salutat cu numeroase aplauze şi încheiat cu ovaţii în picioare, la aproximativ o oră după ce i-a predat lui Ban cererea de aderare, demers deplâns imediat de Israel şi Statele Unite.

Preşedintele palestinian a acuzat Guvernul israelian că "a subminat toate eforturile de pace" de un an şi a afirmat că procesul de colonizare israelian este "pe cale să distrugă o soluţie cu două state".

"Această politică este pe cale să distrugă o soluţie cu două state care face obiectul unui consens internaţional şi avertizez: această politică de colonizare ameninţă de asemenea structura, chiar existenţa Autorităţii Palestiniene", a declarat el.

"Toate eforturile şi tentativele părţilor internaţionale au fost subminate de poziţiile Guvernului israelian care au ruinat speranţele născute din reluarea negocierilor în septembrie anul trecut", a adăugat el.

Preşedintele american Barack Obama a respins, miercuri, de la tribuna ONU drept o "scurtătură" iluzorie cererea palestianină faţă de care Statele Unite intenţionează să îşi exprime dreptul de veto în Consiliul de Securitate, dacă va fi necesar.

"Preşedintele Abbas se va întoarce (la Ramallah) pentru a analiza opţiunile palestinienilor, în cadrul unei reuniuni cu conducerea palestiniană, în special iniţiativa prezentată de preşedintele Nicolas Sarkozy", a declarat joi negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Preşedintele francez a cerut miercuri Adunării Generale să acorde Palestinei "statutul intermediar de stat observator", identic cu cel al Vaticanului, în paralel cu negocierile israeliano-palestiniene pentru încheierea unui acord de pace "definitiv" într-un an.

Palestinienii intenţionează să obţină "mai mult de nouă voturi" din totalul de 15 necesare în Consiliul de Securitate pentru validarea unei cereri de aderare, a afirmat joi pentru AFP consilierul diplomatic al lui Abbas, Majdi al-Khaldi, ceea ce ar obliga Statele Unite să recurgă la veto.

Votul în Consiliul de Securitate nu ar trebui să aibă loc decât peste câteva săptămâni, dar palestinienii s-au declarat pregătiţi să aştepte ca acesta să statueze înainte de a analiza alternativele.

ONU anunţă că cererea palestiniană va fi examinată "rapid"

Cererea de aderare palestiniană la ONU va fi examinată "rapid" şi transmisă Consiliului de Securitate, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Martin Nesirky.

"După primirea scrisorii, procedura adecvată de examinare va fi urmată rapid la secretariatul (ONU), după care aceasta va fi transmisă preşedinţiei Consiliului de Securitate şi preşedintelui Adunării Generale", a declarat Nesirky într-o conferinţă de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici