Mahmoud Abbas l-a demis pe şeful serviciului de securitate internă din Fâşia Gaza

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, l-a demis vineri pe şeful serviciului de securitate care a comandat forţele evacuate de Hamas din Fâşia Gaza, săptămâna trecută, relatează Reuters.

3 afișări

Abbas a emis un decret privind demiterea lui Rashid Abu Shbak, şeful serviciului de securitate internă şi lider important al mişcării seculare Fatah, precizând că "este privat de sarcinile sale în calitate de director general".

Ordinul nu preciza de ce a fost destituit Shbak sau dacă acesta este învinovăţit pentru înfrângerea suferită de forţele sale la 14 iunie, în Fâşia Gaza, în faţa mişcării islamiste Hamas.

Abbas a respins o cerere de demisie a lui Abu Shbak, în urmă cu o lună, în urma unui conflict cu un ministru din cadrul fostului Guvern de uniune naţională şi pe fondul luptelor interne dintre Hamas şi Fatah, care s-au transformat în confruntări armate în Gaza.

Un adjunct al lui Shbak a declarat că Abbas şi-a amânat până vineri decizia de a-i permite să demisioneze.

Unii oficiali din cadrul Fatah i-au cerut lui Abbas să îl demită pe consilierul său pentru securitate, Mohammad Dahlan, din cauza eşecurilor înregistrate în Gaza, dar până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

Abbas a mai emis două decrete vineri, prin care îşi consolidează controlul asupra Cisiordaniei, unde Fatah domină Hamas, gruparea care controlează în prezent Gaza.

Unul dintre decrete dizolvă un consiliu naţional de securitate, împiedicând Hamas, care a respins Guvernul de criză propus de Abbas, să mai deţină vreun rol.

De asemenea, liderul palestinian a anulat clauza care prevede că miniştrii nominalizaţi trebuie aprobaţi de Parlamentul palestinian, unde Hamas deţine majoritatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici