Mahmoud Ahmadinejad s-ar putea retrage din politică după încheierea celui de-al doilea mandat

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, se va retrage din politică după expirarea celui de-al doilea mandat şi nu intenţionează să revină la putere după modelul lui Vladimir Putin, potrivit ediţiei de duminică a unui cotidian german.

200 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad s-ar putea retrage din politică după încheierea celui de-al doilea mandat

Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opt ani sunt suficienţi", a declarat liderul iranian controversat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, informează CNN.

Conform legii, acesta nu are dreptul să candideze la un al treilea mandat în 2013, dar liderul rus Vladimir Putin, care a fost nevoit să se retragă de la preşedinţie de o lege similară, a petrecut echivalentul unui mandat în funcţia de premier, revenind la putere în acest an.

Potrivit observatorilor, Putin domină viaţa politică în ţara sa într-un mod cu totul diferit faţă de Ahmadinejad. Acesta a dus o luptă continuă pentru putere cu Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, şi, potrivit sondajelor, pierde.

"Cred că Ahmadinejad a subestimat puterea lui Khamenei şi şi-a supraestimat propria putere", a declarat Haleh Esfandiari, directoare pentru Studii în Orientul Mijlociu în cadrul Centrului Internaţional Woodrow Wilson, luna trecută.

"Poţi supăra pe oricine, dar în nici un caz pe el", a declarat Esfandiari, care a petrecut trei luni la închisoare în 2007, în timpul unei vizite în Iran.

În opinia acesteia, Ahmadinejad poate rămâne ca o "raţă şchioapă" în urma unei confruntări cu Khamenei.

Forţe din cadrul Guvernului au început să verifice eforturile lui Ahmadinejad de a înlocui oficiali de rang înalt şi au început să îi cerceteze pe principalii consilieri ai preşedintelui, a declarat analistul Alireza Nader.

"Cred că este un simptom al nemulţumirii generale faţă de preşedintele Ahmadinejad faptul că puterile şi gesturile sale sunt restricţionate de diferite centre de putere din Iran", a precizat Nader, expert în politică iraniană în cadrul centrului de analiză, RAND Corp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici