"Mai multe" arestări în timpul manifestaţiei opoziţiei din Iran - VIDEO, GALERIE FOTO

Mii de partizani ai liderului opoziţiei Mir Hossein Moussavi manifestau, vineri după-amiaza, la Teheran, la finalul predicii oficiate de fostul preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani, potrivit martorilor, care au spus că poliţia a efectuat "mai multe" arestări.

15 afișări
Imaginea articolului "Mai multe" arestări în timpul manifestaţiei opoziţiei din Iran - VIDEO, GALERIE FOTO

"Mai multe" arestări în timpul manifestaţiei opoziţiei de la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Poliţia încerca să disperseze mulţimea, care scanda sloganuri în cinstea lui Moussavi şi striga "Allah Akhbar" ("Mare este Dumnezeu"), şi a efectuat "mai multe arestări", potrivit aceloraşi surse, care nu au oferit detalii suplimentare pe această temă.

Akbar Hashemi Rafsandjani, unul dintre adversarii declaraţi ai preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a oficiat pentru prima dată după mai mult de două luni, marea predică săptămânală, la Universitatea din Teheran.

Rafsandjani, un susţinător al lui Mir Hossein Moussavi în timpul campaniei electorale, a cerut eliberarea manifestanţilor aflaţi încă în închisoare, pentru a restabili încrederea poporului iranian în regimul de la Teheran.

Persoane îmbrăcate în civil l-au atacat pe Mehdi Karoubi, candidat reformator învins la alegerile prezidenţiale din iunie din Iran, în timp ce se îndrepta către locul unde a avut loc rugăciunea de vineri de la Teheran, a anunţat site-ul partidului său, Etemad Melli.

"Atunci când tatăl meu a coborât din maşină la intrarea în Universitate (unde se desfăşura rugăciunea), persoane în civil l-au atacat şi insultat, iar turbanul său a căzut. Acestea au făcut afirmaţii jignitoare şi exagerate la adresa sa", a declarat fiul său, Hossein Karoubi.

El a mai afirmat că a văzut apoi "un comandant al forţelor în civil când îi felicita pe oamenii săi pentru treaba bună făcută".

Termenul "forţe în civil" desemnează în general membrii bassij (miliţiile islamice), care nu poartă întotdeauna uniforme.

Karoubi a putut totuşi să asiste la rugăciunea de la Universitate, cu unul dintre ceilalţi candidaţi învinşi, Mir Hossein Moussavi, care a preluat conducerea opoziţiei faţă de realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie.

Moussavi si partizanii sai continua sa conteste realegerea ultraconservatorului Ahmadinejad in urma scrutinului prezidential de la 12 iunie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici