Mai mulţi jurnalişti străini, reţinuţi în Venezuela/ Uniunea Europeană cere eliberarea jurnaliştilor

Autorităţile din Venezuela au reţinut mai mulţi jurnalişti străini şi un şofer care lucra pentru agenţia spaniolă de ştiri EFE, a transmis instituţia media, iar Guvernul de la Madrid a condamnat arestările şi a cerut eliberarea jurnaliştilor, informează cotidianul The New York Times.

622 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi jurnalişti străini, reţinuţi în Venezuela/ Uniunea Europeană cere eliberarea jurnaliştilor

Mai mulţi jurnalişti străini, reţinuţi în Venezuela/UE cere eliberarea jurnaliştilor

Fotograful columbian Leonardo Muñoz a fost reţinut miercuri, alături de şoferul venezuelan Jose Salas, în timp ce relata despre protestele antiguvernamentale din Venezuela.

Câteva ore mai târziu, autorităţile l-au reţinut pe reporterul spaniol Gonzalo Dominguez Loeda, dar şi pe producătorul TV columbian Mauren Barriga Vargas, într-un hotel din Caracas, a anunţat Nelida Fernandez, liderul biroului local al agenţiei EFE.

Toate cele patru persoane reţinute lucrau pentru agenţia publică de ştiri EFE din Spania.

"Guvernul (Spaniei) cere eliberarea lor imediată (...) Guvernul cere din nou autorităţile Venezuelei să respecte statul de drept, drepturile omului şi libertăţile fundamentale, printre care libertatea presei ocupă un loc central", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii joi de Guvernul de la Madrid.

Totodată, o sursă diplomatică franceză a comunicat miercuri că doi jurnalişti francezi au fost reţinuţi în timp ce relatau despre protestele anti-Maduro, precizând că ambasada Franţei încearcă să obţină eliberarea acestora.

Anterior, autorităţile din Venezuela au expulzat doi reporteri din Chile.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis recent să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Nicolas Maduro a declarat că Statele Unite promovează o lovitură de stat împotriva lui şi a promis că va rămâne în funcţie, fiind susţinut de Rusia şi China. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină şi din Uniunea Europeană pentru organizarea unor noi alegeri.

Uniunea Europeană solicită eliberarea imediată a jurnaliştilor străini reţinuţi în Venezuela în contextul crizei politice din această ţară, a transmis Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, aflată în vizită la Bucureşti.

"Credem cu tărie că toţi jurnaliştii ar trebui să-şi poată exercita atribuţiile şi responsabilităţile (...) Uniunea Europeană este şi va continua (...) - peste tot în lume, inclusiv în Venezuela - să susţină libertatea presei şi protejarea jurnaliştilor", a declarat Mogherini, după o reuniune la Bucureşti a miniştrilor de Externe ai ţărilor membre UE.

Mogherini a menţionat şi o iniţiativa UE de formarea a unui grup internaţional de contact, care să includă ţări europene şi din America Latină, dar şi alte ţări partenere ce doresc soluţionarea crizei din Venezuela.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici