Mai mulţi lideri mondiali, aşteptaţi la funeraliile preşedintelui polonez

Numeroşi lideri mondiali intenţionează să participe la funeraliile preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, decedat într-un accident aviatic în vestul Rusiei, care urmează să se desfăşoare sâmbătă la Varşovia.

36 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi lideri mondiali, aşteptaţi la funeraliile preşedintelui polonez

Mai mulţi lideri mondiali, aşteptaţi la funeraliile preşedintelui polonez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a anunţat luni participarea la funeraliile preşedintelui polonez a premierului Gordon Bajnai, potrivit MTI, în timp ce primii care şi-au anunţat participarea au fost cancelarul şi preşedintele german, Angela Merkel şi, respectiv, Horst Kohler.

Ministrul polonez de Externe a declarat luni că preşedintele rus Dmitri Medvedev vrea, de asemenea, să participe la această ceremonie funerară şi nu a exclus nici prezenţa preşedintelui american, Barack Obama. "Mă aştept ca toată lumea să vină la Varşovia" pentru funeralii, a declarat el pentru postul de radio polonez TOK FM.

Potrivit agenţiei poloneze PAP, numeroşi alţi politicieni şi-au anunţat prezenţa la funeraliile de la Varşovia. Printre aceştia se numără preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, cel al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, alături de fostul preşedinte lituanian Valdas Adamkus, Preşedinţii Letoniei, Valdis Zatlers, şi al Bulgariei, Gheorghi Părvanov, precum şi preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek.

Alţi oficiali care vor fi prezenţi sunt secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Un omagiu oficial va fi adus sâmbătă, la Varşovia, victimelor accidentului în care a fost implicat avionul preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, a anunţat luni preşedintele Senatului, Bogdan Borusewicz, citat de agenţia poloneză PAP.

"Ceremoniile oficiale vor avea loc sâmbătă la Varşovia, lângă mormântul soldatului necunoscut", a declarat Borusewicz.

Potrivit preşedintelui Senatului, victimele vor fi înhumate ulterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici