Mai mulţi tineri neonazişti, condamnaţi la închisoare în Israel

Un număr de opt tineri, dintre care trei minori, au fost condamnaţi duminică de Tribunalul din Tel-Aviv pentru "activitate neonazistă" în Israel, fiind impuse pedepse de la unu până la şapte ani de închisoare, potrivit Ministerului Justiţiei.

205 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi tineri neonazişti, condamnaţi la închisoare în Israel

Mai mulţi tineri neonazişti, condamnaţi la închisoare în Israel (Imagine: www.haaretz.com)

Membrii grupului, care au acceptat să pledeze vinovaţi, au fost condamnaţi pentru o serie de delicte rasiste şi acţiuni violente împotriva muncitorilor imigranţi de origine asiatică, consumatorilor de droguri, homosexualilor şi a evreilor religioşi.

Aceştia au fost găsiţi vinovaţi în legătură cu profanarea unei sinagogi dintr-o suburbie a oraşului Tel-Aviv şi de plan pentru agresarea unui grup punk cu ajutorul unor materiale explozibile.

În momentul reţinerii acestora, au fost găsite fotografii cu ei executând salatul nazist şi purtând insigne naţional-socialiste. Grupul s-a autodenumit "Patrula 36" şi avea ca emblemă un craniu. Faptele de care sunt acuzaţi au fost comise între 2005 şi 2007.

Este vorba despre "un fenomen grav, şocant şi oribil care ne aduce aminte de evenimentele triste din Noaptea de Cristal. Faptul că erau evrei din fosta Uniune Sovietică şi că au simpatizat cu elemente care credeau în teorii rasiste este teribil", a declarat judecătorul Tsvi Gurkinkel.

Liderul grupului, Erik Bonite, cunoscut sub pseudonimul "Ely Nazistul", a fost condamnat la şapte ani de închisoare. El a recunoscut că a comemorat aniversarea lui Adolf Hitler în cadrul unei ceremonii în care membrii grupului său depuneau jurământul de a apăra "rasa albă până la ultima picătură de sânge".

Judecătorul a menţionat că nu a avut "posibilitatea să le dea o pedeaspă mai uşoară celor acuzaţi pentru că cetăţenii israelieni nu pot accepta acest fenomen dezvăluit de acţiunile lor".

În urma percheziţiilor, au fost găsite uniforme naziste, portrete cu Hitler, un pistol şi materiale explozibile. Condamnaţii pot fi văzuţi într-o înregistrare video în care îl obligă pe un evreu drogat să îngenuncheze şi să ceară "iertare poporului rus pentru că este evreu şi drogat".

"Câţiva membri ai familiilor acestora sunt evrei, dar nici unul dintre ei nu este considerat evreu din punct de vedere religios", a declarat anul trecut comisarul Revital Almog, care a condus ancheta, făcând referire la faptul că apartenenţa la iudaism se transmite numai pe filieră maternă.

Aceştia au ajuns în Israel prin intermediul "legii întoarcerii" care a permis tuturor evreilor să emigreze în Israel. În cazul rezidenţilor din ţările fostei Uniuni Sovietice, acest drept a fost extins şi pentru partenerii care nu sunt evrei şi în cazul în care unul din bunici aparţinea comunităţii evreieşti.

Potrivit statisticilor Ministerului Integrării, dintre cei aproximativ 1,2 milioane de imigranţi veniţi în Israel din fosta URSS, peste 300.000 nu erau evrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici