Maia Sandu: Refugiaţii care au rămas în Moldova au ajuns la 3% din populaţia stabilă. Avem nevoie de sprijin

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, că Moldova are nevoie de sprijin, în condiţiile în care numărul refugiaţilor care au ales să rămână în ţară ajunge la 3% din populaţia stabilă.

6110 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu: Refugiaţii care au rămas în Moldova au ajuns la 3% din populaţia stabilă. Avem nevoie de sprijin

„Această criză a refugiaţilor pune presiuni foarte mari pe aconomia noastră. Dacă judecăm după cifrele de astăzi numărul de refugiaţi care au ales să rămână în Republica Moldova alcătuiesc 3% din numărul populaţiei stabile. O cifră destul de impunătoare şi bineînţeles că aceste cifre vor creşte. Este datoria noastră morală să îi ajutăm pe toţi, dar avem nevoie de sprijin de la partenerii noştri ca să putem să îi ajutăm şi pe ceilalţi care urmează să vină”, a spus Maia Sandu.

Ea susţine că războiul din Ucraina are efecte asupra economiei Republicii Moldova.

„Implicaţii de ordin economic, pentru că Republica Moldova are sau avea relaţii economice foarte strânse cu Ucraina, şi acum toate companiile care aveau aceste relaţii sunt afectate în mod semnificativ. Bineînţeles că este foarte greu să avem rezultate în atragerea investitorilor străini, aşa cum ne-am propus, în situaţia pe care o avem în această regiune”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu susţine că Moldova are nevoie de sprijin financiar, de mecanisme clare de realocare a refugiaţilor şi de experţi în gestionarea acestor crize.

Se estimează că 240.000 de oameni din Ucraina au traversat frontiera în Republica Moldova pentru a-şi salva viaţa.

„Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistenţa pe care o acordă acestor oameni. Administraţia Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau al altor ţări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internaţională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului şi vom transmite acest mesaj şi în alte organisme internaţionale”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici