Mandat de urmărire internaţională pentru Silviu Ionescu

Poliţia din Singapore au comunicat Interpol România un mandat de urmărire internaţională a diplomatului Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după implicarea sa într-un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două, informează surse judiciare.

124 afișări
Imaginea articolului Mandat de urmărire internaţională pentru Silviu Ionescu

Mandat de urmărire internaţională pentru diplomatul Silviu Ionescu (Imagine: Straits Times)

Procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, a confirmat, joi seara, pentru MEDIAFAX, că Interpol Românai a primit documentul de la Poliţia din Singapore, care survine solicitării de comisie rogatorie transmisă de autorităţile judiciare de la Bucureşti şi la care oficialii singaporezi nu au răspuns încă.

Articolul 31 alineatul 1 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede că "agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar". Conform articolului 31 alineatul 4 al Convenţiei de la Viena "imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant". În consecinţă, procedura penală într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta, precizează autorităţile de la Bucureşti. Atât România cât şi Republica Singapore sunt părţi la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, afirmă Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

România şi Singapore au stabilit, la 30 mai 1967, relaţii diplomatice la nivel de ambasadă, potrivit site-ului MAE. Din iunie 1981, reprezentarea României în Singapore s-a stabilit la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.

Astfel, potrivit Convenţiei de la Viena, ancheta în cazul diplomatului român revine autorităţilor române.

Totuşi, în urma comunicării mandatului de urmărire internaţională de către Singapore, Interpol România a solicitat un punct de vedere Ministerului român al Justiţiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În 2 februarie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de diplomatul Silviu Ionescu, după ce a fost audiat şi i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici