Mandatul de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu a fost suspendat

Ministrul singaporez de Externe, George Yeo, a declarat luni în Parlament că mandatul de urmărire internaţională emis pe numele lui Silviu Ionescu a fost suspendat din cauza unui dezacord privind interpretarea unui articol al Convenţiei de la Viena, relatează Straits Times, în ediţia electronică.

25 afișări
Imaginea articolului Mandatul de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu a fost suspendat

Mandatul de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu a fost suspendat (Imagine: www.mycarforum.com)

Ministrul a făcut această declaraţie în urma unei interpelări şi a adăugat că alţi diplomaţi din Singapore au spus Guvernului că fostul însărcinat cu afaceri al României, Silviu Ionescu, "a compromis întregul corp diplomatic".

Yeo a declarat, de asemenea, că situaţia se complică "având în vedere că România susţine că Ionescu se afla în timpul funcţiunii la momentul producerii accidentului". "Noi nu înţelegem cum poate fi posbil acest lucru", a adăugat ministrul.

România a trimis vineri o notă statului Singapore, în care afirmă că fostul însărcinat cu afaceri Silviu Ionescu se bucură, în continuare, de imunitate diplomatică în cazul accidentului de la 15 decembrie, în care a fost implicat un automobil al ambasadei române în acestă ţară şi în urma căruia o persoană a decedat.

"În contextul acestor informaţii contradictorii, cu cât mai repede ne vizitează experţii români legişti pentru a clarifica situaţia, a schimba puncte de vedere şi a analiza dovezile cu experţii noştri legişti, cu atât mai bine", a spus Yeo. El a răspuns astfel unei interpelări din partea unui parlamentar, Irene Ng, privind situaţia cazului.

Potrivit unei investigaţii judiciare singaporeze, Ionescu s-ar fi aflat la volanul automobilului aparţinând ambasadei care a accidentat, la 15 decembrie 2009, trei pietoni, pe strada Bukit Panjang, dintre care unul a decedat ulterior. În baza concluziei acestei investigaţii, Singapore a emis un mandat de arestare pe numele diplomatului Silviu Ionescu, transmis Interoplului, care a emis, de asemenea, o "notificare roşie" pe numele acestuia. Această procedură cere tuturor statelor membre în cadrul Interpol să îl caute şi să îl aresteze, în vederea extrădării în Singapore.

Potrivit interpretării sale a unui articol din Convenţia de la Viena privind Relaţiile Diplomatice, Guvernul din Singapore afirmă că Ionescu nu era protejat de imunitate diplomatică pentru faptele sale, citând articolul 39 (2), potrivit căruia un diplomat îşi pierde imunitatea în cazul unor acţiuni private, după ce părăseşte postul din ţara în care a fost acreditat.

Însă, ministrul singaporez al Afacerilor Externe, George Yeo, a declarat luni, în faţa Parlamentului, că "notificarea roşie" emisă de Interpol a fost suspendată, din cauza unui dezacord privind interpretarea acestui articol.

"România este un stat membru al Uniunii European, care se mândreşte cu valorile sale. Bucureştiul înţelege că în joc este mai mult decât reputaţia României şi că aceasta trebuie să se ridice la standardele Uniunii Europene", a adăugat ministrul Afacerilor Externe din Singapore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici