Manifestaţie la Paris, pentru boicotarea "jocurilor ruşinii" de la Beijing

Circa 500 de persoane au manifestat vineri la Paris, cerând boicotarea "jocurilor ruşinii" de la Beijing şi libertate pentru Tibet şi arzând două drapele chineze, relatează AFP.

16 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie la Paris, pentru boicotarea "jocurilor ruşinii" de la Beijing

Manifestaţie la Paris, pentru boicotarea "jocurilor ruşinii" de la Beijing (Imagine: Mediafax Foto)

După un miting desfăşurat în piaţa Trocadero, manifestanţii, reuniţi la apelul Comunităţii tibetane din Franţa, au defilat în apropierea Turnului Eiffel, sub privirile a sute de turişti.

Demonstranţii purtau un banner pe care scria "Tibetul liber" şi fotografii ale victimelor represiunii din Tibet, dar şi steaguri franceze şi tibetane şi au strigat sloganuri ostile Beijingului.

"Ce vrem?", a întrebat Thupten Gyatso, preşedintele comunităţii tibetane din Franţa, care a condus manifestanţia, iar manifestanţii au răspuns "libertate", "dreptate", "drepturile omului".

Unii dintre demonstranţi purtau tricouri cu fotografia preşedintelui chinez, Hu Jintao, cu menţiunea "căutat pentru invadare, ocupaţie şi genocid în Tibet". Pe banderolele purtate de manifestanţi scria "China minte, Tibetul moare" sau "Tibetul pentru tibetani, China afară".

Thupten Gyatso a cerut organizarea de manifestaţii zilnice, începând de luni, în apropierea Ministerului de Externe francez, pentru a determina autorităţile de la Paris să adopte o poziţie mai dură faţă de Beijing.

Prezent la demonstraţie, fostul ministru socialist Jack Lang a apreciat că, în poziţia Franţei, există "o formă de complezenţă, chiar de laşitate" şi şi-a exprimat speranţa că preşedintele Nicolas Sarkozy îl va invita pe Dalai Lama la Paris în scurt timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici