MANIFESTAŢII la Moscova împotriva "ocupării" Crimeei şi în apărarea poziţiei Kremlinului. AFP: Aproximativ 50.000 de opozanţi au participat

Mii de ruşi manifestau sâmbătă la Moscova împotriva "ocupării" Crimeei şi politicii Kremlinului, la apelul unui comitet al opoziţiei, iar un miting al unor organizaţii naţionaliste apăra, concomitent, poziţia oficială, în apropierea Pieţei Roşii.

813 afișări
Imaginea articolului MANIFESTAŢII la Moscova împotriva "ocupării" Crimeei şi în apărarea poziţiei Kremlinului. AFP: Aproximativ 50.000 de opozanţi au participat

Manifestaţii la Moscova împotriva "ocupării" Crimeei şi în apărarea poziţiei Kremlinului

Un fotograf şi o jurnalistă AFP au apreciat că la miting participau aproximativ 50.000 de manifestanţi de opoziţie, o mobilizare rar atinsă de la manifestaţiile de dinaintea şi de după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

"Pentru libertatea voastră şi a noastră!", se putea citi pe o banderolă purtată la defilarea opoziţiei, care a pornit de la Piaţa Puşkin către bulevardul Saharov (un fost disident sovietic) şi la care participau până la 20.000 de persoane, potrivit estimării unei jurnaliste AFP.

Poliţia a citat, la începutul defilării, aproximativ 3.000 de persoane.

"Nu vă atingeţi de Ucraina!", "Nu războiului!", se mai putea citi pe pancarte agitate de persoane de toate vârstele, care purtau steaguri ruse şi ucrainene.

"Fără referendum sub ameninţarea armelor!", îndemna alt slogan, referindu-se la scrutinul privind anexarea Crimeei la Rusia, prevăzut duminică. Peninsula ucraineană este ocupată de la sfârşitul lui februarie de mii de militari consideraţi ruşi.

"Eu cred că Crimeea înseamnă Ucraina, chiar dacă majoritatea oamenilor sunt ruşi. Ei trebuie să-şi rezolve problemele cu statul lor. Rusia nu are nimic a face cu acest lucru", a declarat o fostă învăţătoare, Ala, în vârstă de 71 de ani, care nu a dorit să-şi spună numele.

"Este un război, o ocupaţie, este inacceptabil din partea unui stat civilizat", a adăugat ea.

Manifestanţii au scandat "Nu puterii cekiştilor!" (membri ai serviciilor secrete), sau "Navalnîi!", numele principalului opozant al lui Vladimir Putin, plasat sub arest la domiciliu, la Moscova.

În acelaşi timp, câteva mii de persoane - 15.000, potrivit poliţiei - erau adunate în apropiere de Piaţa Revoluţiei şi Kremlin, la apelul unor organizaţii naţionaliste, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje de susţinere faţă de politica lui Putin.

"Nu va exita un Maidan la Moscova!", au spus persoane care au luat cuvântul, referindu-se la Piaţa Independenţei de la Kiev, capitala ucraineană, unde trei luni de manifestaţii au condus la îndepărtarea fostului preşedinte Viktor Ianukovici de la putere, care s-a refugiat în Rusia, şi la instalarea unei noi puteri proocidentale.

Numeroşi tineri purtau pe spate desene cu conturul fostei Uniuni Sovietice şi inspripţia "CCCP 2.0", o trimitere la o nouă URSS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici