Manifestaţiile de la Bangkok se extind către alte oraşe din Thailanda. Mii de oameni cer plecarea Guvernului de la putere

Miile de manifestanţi thailandezi care cer plecarea de la putere a Guvernului şi-au extins acţiunile, miercuri, către alte oraşe din Thailanda, care au aderat la o mişcare fără precedent de la criza politică sângeroasă din 2010.

555 afișări
Imaginea articolului Manifestaţiile de la Bangkok se extind către alte oraşe din Thailanda. Mii de oameni cer plecarea Guvernului de la putere

Manifestaţiile de la Bangkok se extind către alte oraşe din Thailanda. Mii de oameni cer plecarea Guvernului de la putere (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Mai multe manifestaţii au avut loc în oraşe din sudul ţării, un bastion al Partidului Democrat, principalul partid de opoziţie, inclusiv pe Insula Phuket, frecventată de numeroşi turişti.

După mai multe săptămâni de mobilizare, manifestaţiile au început duminică, la Bangkok, unde zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra, generând temeri de escaladare a situaţiei într-una dintre capitalele Asiei obişnuită cu violenţele politice în ultimii ani.

Protestatarii îşi manifestă, de asemenea, ura faţă de fratele lui Yingluck Shinawatra, Thaksin, înlăturat de la conducerea Guvernului thailandez printr-o lovitură de stat, în 2006, şi care rămâne, în pofida faptului că se află în exil, personajul cel mai iubit şi cel mai hulit din regat.

La Bangkok, manifestanţii s-au îndreptat miercuri către alte clădiri oficiale şi au dat asigurări că victoria lor este o chestiune de "zile".

"Suntem foarte optimişti şi cred că vom obţine victoria în câteva zile", a oferit asigurări pentru presă Suthep Thaugsuban, un lider al Partidului Democrat, în timp ce pleca de la Ministerul Finanţelor, devenit de facto sediul central al acţiunilor de protest şi singura instituţie guvernamentală ocupată de către manifestanţi.

În tot acest interval de timp, o moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului a fost dezbătută pe larg în Parlament.

Yingluck Shinawatra a declarat că este pregătită să discute cu Suthep Thaugsuban şi a reafirmat că statul nu va "recurge la violenţă". "Există doar o democraţie şi un Guvern ales, nu regimul Thaksin", a spus ea, respingând acuzaţiile opozanţilor potrivit cărora premierul ar fi marioneta fratelui său.

Furia manifestanţilor a fost declanşată de o lege privind amnistia care, în opinia lor, l-ar favoriza pe Thaksin, condamnat la doi ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

Thailanda este divizată între mase rurale şi urbane defavorizate din nordul şi nord-estul ţării, reprezentate de mişcarea "cămăşilor roşii", loiale lui Thaksin, şi elitele din capitală, care gravitează în jurul palatului regal şi îl consideră ca o ameninţare pentru monarhie.

Mii de membri ai "cămăşilor roşii" s-au reunit de duminică pe un stadion din Bangkok, în semn de susţinere a Guvernului.

"Este timpul ca Guvernul să acţioneze pentru a tempera aceste manifestaţii, altfel aceşti oameni vor deveni de necontrolat", li s-a adresat un lider al lor, Thida Thavornseth.

"Nu vom ieşi decât în cazul unei lovituri de stat", a dat asigurări un alt oficial al "cămăşilor roşii", Jatuporn Prompan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici