Manual al-Qaida, descărcat de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei

Khalid Khaliq, condamnat marţi la 16 luni de închisoare de un tribunal din Leeds (nordul Angliei) pentru că deţinea un manual de antrenamente al organizaţiei al-Qaida, descărcase informaţiile de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

16 afișări
Imaginea articolului Manual al-Qaida, descărcat de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei

Khalid Khaliq (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Manualul a fost publicat pe site-ul de Internet al Departamentului american al Justiţiei, ca parte a transcrierii unui proces de terorism din 2001, respectând principiul libertăţii de informare. Totuşi, oficialii au scos, preventiv, un capitol referitor la confecţionarea bombelor, lăsând în schimb capitolel referitoare la spionaj, asasinate, tortură, interogatorii, relatează Daily Mail în ediţia electronică.

Tată a trei copii, Khaliq era prietenul lui Mohammad Sidique Khan şi al lui Shehzad Tanweer, doi dintre cei patru terorişti care au comis atentatele cu bombă de la 7 iulie din Londra, soldate cu 52 de morţi şi sute de răniţi.

Acesta a fost fotografiat alături de atacatori cu o lună înainte de atentate. În pofida acestor legături, Khaliq a percizat că nu susţine terorismul sau gruparea al-Qaida. Bărbatul în vârstă de 34 de ani a declarat că nu ştia ce conţine CD-ul, despre care susţine că l-a cumpărat de la "alte" persoane, a căror identitate a refuzat să o dezvăluie.

CD-ul a fost găsit în iulie 2005, într-un dulap din dormitorul acestuia, în timpul unei percheziţii, dar poliţia nu a luat nicio măsură împotriva lui înainte de a fi arestat în mai 2007. CD-ul conţine transcrierea unui interviu cu Osama ben Laden, documente legate de terorismul din Cecenia şi e-mail-uri despre terorismul din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici