Manual de supravieţuire în cazul unei invazii a Rusiei, publicat în Lituania

Lituania va publica un manual de supravieţuire pentru cetăţeni, din cauza îngrijorării privind acţiunile pe care ţara vecină Rusia le-ar putea lua împotriva sa.

4394 afișări
Imaginea articolului Manual de supravieţuire în cazul unei invazii a Rusiei, publicat în Lituania

Manual de supravieţuire în cazul unei invazii a Rusiei, publicat în Lituania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Păstraţi-vă mintea limpede, nu intraţi în panică şi nu vă pierdeţi raţiunea. Focurile de armă în apropierea locuinţei voastre nu înseamnă sfârşitul lumii”, este unul dintre sfaturile din ”manual”, scrie Business Insider.

Ministerul Apărării va trimite manualul în librăriile din Lituania săptămâna viitoare. Cartea va fi distribuită şi la evenimente militare.

”Cetăţenii trebuie să reziste unei ocupaţii străine prin demonstraţii şi greve, sau măcar să îşi facă treaba la locul de muncă mai prost decât de obicei”, scrie manualul.

În eventualitatea unei invazii, cartea sugerează că lituanienii trebuie să se organizeze pe Twitter şi Facebook şi să încerce să atace cibernetic inamicul.

Guvernul Lituaniei ia de asemenea în considerare ca toate clădirile nou construite să fie prevăzute cu adăposturi.

”Exemplele Georgiei şi Ucrainei, care şi-au pierdut părţi din teritorii, ne arată că nu putem permite o asemenea situaţie şi că trebuie să fim pregătiţi. Atunci când Rusia şi-a început agresiunea în Ucraina, am înţeles că vecinul nostru nu este prietenos”, a declarat Ministrul Apărării, Juozas Olekas.

Lituania a făcut parte din Uniunea Sovietică, alături de Lenonia şi Estonia. De la declararea independenţei sale, în 1991, ţara s-a alăturat rapid alianţei NATO şi Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici