Marea Britanie confirmă furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow în Ucraina

Marea Britanie a confirmat că furnizează Ucrainei rachetele cu rază lungă de acţiune pe care aceasta le-a solicitat pentru lupta împotriva forţelor ruseşti invadatoare.

485 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie confirmă furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow în Ucraina

Marea Britanie confirmă furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow în Ucraina

Racheta de croazieră Storm Shadow are o rază de acţiune de peste 250 km, potrivit producătorului.
 
În schimb, rachetele Himars furnizate de SUA şi folosite de Ucraina au o rază de acţiune de numai 80 km.
 
Armele vor oferi Ucrainei noi capacităţi în timp ce pregăteşte o contraofensivă împotriva Rusiei.
 
Ele sunt lansate din avioane, astfel încât raza de acţiune mai mare înseamnă că piloţii ucraineni vor putea sta mai departe de linia frontului.
 
Odată lansat, Storm Shadow coboară la altitudine joasă pentru a evita detectarea de către radarele inamice, înainte de a se fixa pe ţintă cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire cu infraroşu, relatează BBC
 
Anunţul a fost făcut în Camera Comunelor de către secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Decizia vine în urma solicitărilor repetate ale Ucrainei de a primi mai multe arme din partea Occidentului.
 
Wallace a declarat că rachetele "vor permite Ucrainei să respingă forţele ruseşti aflate pe teritoriul suveran ucrainean".
 
El a spus că Marea Britanie a luat decizia de a trimite rachete Storm Shadow după ce Rusia "a continuat pe o cale întunecată" de a viza infrastructura civilă din Ucraina.
 
"Donarea acestor sisteme de rachete oferă Ucrainei cea mai bună şansă de a se apăra împotriva brutalităţii Rusiei", a declarat el în faţa deputaţilor.
 
El a descris-o ca fiind o măsură "calibrată şi proporţională cu escaladările Rusiei".
 
Dar el a avertizat asupra capacităţii rachetelor Storm Shadows furnizate de Marea Britanie, care nu sunt "în aceeaşi ligă" cu sistemele de rachete ale Rusiei - unele dintre armele Moscovei având o rază de acţiune semnificativ mai mare.
 
La începutul acestui an, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a insistat că rachetele cu rază de acţiune mai mare nu vor fi folosite pentru a ataca ţinte din interiorul Rusiei.
 
"Dacă am putea ataca la o distanţă de până la 300 de kilometri, armata rusă nu ar putea asigura apărarea şi va trebui să piardă", a declarat el la o reuniune a UE.
 
În februarie, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că este pregătit să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, iar guvernul britanic a deschis o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea acestora.
 
"Împreună trebuie să ajutăm Ucraina să îşi protejeze oraşele de bombele ruseşti şi de dronele iraniene", a declarat atunci Sunak. "De aceea, Regatul Unit va fi prima ţară care va oferi Ucrainei arme cu rază de acţiune mai lungă".
 
Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova va adopta un răspuns militar "adecvat" la orice arme Storm Shadow furnizate de Marea Britanie şi folosite de forţele ucrainene.
 
Racheta Storm Shadow a fost operată atât de forţele aeriene britanice, cât şi de cele franceze şi a fost folosită anterior în Golf, Irak şi Libia.
 
Rachetele furnizate de Marea Britanie pot fi lansate doar de avioane, dar rachetele franceze pot fi lansate de pe nave şi submarine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici