Marea Britanie: Proiect pentru referendumul privind apartenenţa la UE

Partidul Conservator britanic a prezentat marţi un proiect de lege privind organizarea controversatului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, punându-l într-o situaţie delicată pe premierul David Cameron.

764 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie: Proiect pentru referendumul privind apartenenţa la UE

Conservatorii din Marea Britanie au pregătit un proiect pentru referendumul privind apartenenţa la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebarea care ar urma să apară pe buletinele de vot este, conform proiectului: "Credeţi că Marea Britanie trebuie să rămână membră a Uniunii Europene?" Proiectul prevede ca referendumul să fie organizat înainte de 31 decembrie 2017.

Nu a fost fixată nicio dată pentru prezentarea proiectului în Parlament, dar documentul pare a fi sortit eşecului, în contextul opoziţiei exercitate de laburişti şi de liberal-democraţi.

Liberal-democraţii au o poziţie clar eurofilă şi sunt membri ai coaliţiei aflate la guvernare.

Cameron speră că proiectul va putea fi dezbătut în Parlament, încercând astfel să dezamorseze riscul unei rebeliuni a conservatorilor eurosceptici.

Deputaţii conservatori au prezentat o moţiune în Camera Comunelor în care regretă lipsa din programul guvernamental a proiectului privind organizarea referendumului pe tema apartenenţei ţării la UE. Moţiunea, cu valoare simbolică, va fi dezbătută şi votată miercuri. Cameron a promis un astfel de referendum în încercarea de atenuare a vocilor eurosceptice din cadrul partidului pe care îl conduce.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici