Marea Britanie refuză să creeze o comisie bilaterală cu Ecuadorul pentru examinarea cazului Assange

Ecuadorul a anunţat marţi că Marea Britanie a respins ideea creării unei comisii bilaterale de jurişti, care ar avea scopul să găsească o soluţie în cazul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de aproximativ 16 luni, la ambasada ecuadoriană din Londra.

230 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie refuză să creeze o comisie bilaterală cu Ecuadorul pentru examinarea cazului Assange

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu părere de rău, Marea Britanie a anunţat că nu este interesată de înfiinţarea unei" astfel de comisii, a declarat ministrul ecuadorian de Externe Ricardo Patiño, care a asigurat anterior că omologul său britanic William Hague a aprobat această idee.

"Aşteptăm o confirmare în scris (din partea Londrei), înainte de examinarea unor soluţii alternative. Dacă ei (britanicii) nu vor să găsească o soluţie diplomatică, noi vom găsi altele", a adăugat ministrul.

Julian Assange s-a refugiat la ambasada ecuadoriană, începând cu 19 iunie 2012, pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală, ceea ce Assange neagă.

Australianul, în vârstă de 41 de ani, se teme că va fi extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pedepsit cu moartea, din cauza publicării unor documente americane secrete, pe site-ul WikiLeaks.

Până în prezent, Londra a refuzat să-l lase pe australian să se deplaseze în Ecuador, unde acestuia i-a fost acordat azil politic.

Începând din octombrie, Guvernul ecuadorian a evocat un eventual recurs în faţa unor instanţe internaţionale, precum Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici