Marea Britanie va ajuta Ucraina să modernizeze capabilităţile navale, în contextul tensiunilor cu Rusia

Marea Britanie va oferi asistenţă Ucrainei pentru modernizarea capabilităţilor navale, în scopul asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră şi Marea Azov, în virtutea unui acord anunţat în cursul vizitei la Kiev a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

629 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie va ajuta Ucraina să modernizeze capabilităţile navale, în contextul tensiunilor cu Rusia

Sursa foto: profimedia

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-a întâlnit marţi, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Guvernul Boris Johnson a semnalat că Marea Britanie va oferi susţinere "neclintită" Ucrainei în contextul tensiunilor cu Rusia.

Volodimir Zelenski a salutat semnarea unui acord-cadru prin care Marea Britanie va oferi asistenţă financiară Ucrainei pentru modernizarea capabilităţilor navale.

"Marea Britanie a devenit partenerul-cheie în construirea flotei ucrainene", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele Ucrainei a precizat că a discutat cu ministrul britanic al Apărării despre modalităţi de garantare a circulaţiei navelor în Marea Neagră şi în Marea Azov, precum şi despre aspiraţiile Ucrainei de aderare la NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a somat, luni, Rusia să evite "acţiunile agresive" la frontiera cu Ucraina, unde Kievul susţine că sunt aproximativ 100.000 de militari ruşi. "Orice noi provocări sau acţiuni agresive din partea Rusiei ar fi foarte preocupante. Îndemnăm Rusia să fie transparentă în privinţa activităţilor militare. Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte atent situaţia. Toate statele membre NATO condamnă la unison comportamentul Rusiei", a declarat luni secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat, de asemenea, preocupări privind activităţile militare ruse. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia a mobilizat trupe suplimentare la frontiera ţării sale. "Eu sper că întreaga lume va putea vedea clar acum cine vrea cu adevărat pace şi cine concentrează aproape 100.000 de militari la frontierele noastre", declara Volodimir Zelenski duminică.

Administraţia Vladimir Putin a respins imediat sugestiile privind vreun plan de invadare a Ucrainei. "Este vorba de o tentativă nefondată de instigare la tensiuni. Rusia nu ameninţă pe nimeni. Mişcările de trupe pe teritoriul ţării noastre nu trebuie să fie surse de preocupare pentru nimeni", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, o situaţie care a amplificat tensiunile cu NATO şi cu Uniunea Europeană. Rusia este acuzată că le oferă susţinere insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei, dar Moscova neagă acuzaţiile. Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza crizei imigranţilor adunaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Rusia este principalul susţinător al Administraţiei Aleksandr Lukaşenko.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici