Marian Lupu, singurul candidat la alegerile prezidenţiale de vineri din R.Moldova

Marian Lupu rămâne singurul politician înregistrat în cursa prezidenţială din R.Moldova, după ce comuniştii nu şi-au prezentat propriul candidat până la expirarea termenului de depunere a dosarelor.

318 afișări
Imaginea articolului Marian Lupu, singurul candidat la alegerile prezidenţiale de vineri din R.Moldova

Marian Lupu (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Comisia pentru alegerea preşedintelui şi-a încheiat lucrările marţi, la ora 19.00, singurul candidat fiind Marian Lupu. Ceilalţi doritori nu s-au putut înscrie deoarece le-a lipsit susţinerea a 15 deputaţi, o condiţie necesară pentru a candida la funcţia supremă în stat, relatează PRO TV Chişinău.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc vineri şi ar putea conduce la deblocarea crizei politice care afectează ţara din 2009.

"PLDM îl va vota pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte", a declarat premierul Vlad Filat la încheierea şedinţei consiliului AIE, subliniind că s-a convenit şi asupra semnării unei anexe la acordul Alianţei, în care membrii acesteia îşi iau angajamentul să nu colaboreze cu PCRM după alegeri.

"Am convenit că va fi semnat acest document. Acesta nu este unul care îl vizează pe domnul Marian Lupu, ci este unul semnat de cele trei partide", a precizat Filat, referindu-se la anexa acordului.

În ceea ce priveşte alegerea preşedintelui, liderul PLDM a îndemnat la optimism. "Perioada de timp care a trecut este prea mult pentru a rămâne în stare de pesimism permanent", a afirmat Filat.

Totodată, liderul liberal-democrat a reiterat susţinerea partidului său faţă de alegerea lui Marian Lupu la preşedinţie. "PLDM a semnat pentru 31 de deputaţi. Aşa cum ne-am respectat angajamentele, ni le vom respecta şi în continuare", a precizat el.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că membrii AIE au convenit să participe la alegerile din 16 decembrie. "Dă Doamne să fie fie aşa cum am vorbit în seara asta", a declarat el, la încheierea reuniunii Alianţei de marţi seara.

În acelaşi timp, el a afirmat el că voturile necesare pentru alegerea preşedintelui vor fi găsite la deputaţi din afara Alianţei, amintind de grupul lui Igor Dodon şi deputaţii PCRM. "Să nu ne grăbim, important este să avem voturi", a subliniat liderul PL.

Marian Lupu a precizat, la rândul său, că documentul convenit între cele trei partide ale Alianţei este unul scurt şi nu revizuieşte acordul de bază.

"Acest acord este unul care garanteză relaţiile trilaterale. Nu cred că cineva trebuie să se considere inocent şi altcineva să se vadă în culori negre. Am acceptat ideea unui asemenea document", a declarat Lupu.

Lupu a dezminţit că s-a întâlnit marţi cu Dodon dar a precizat că va discuta nu numai cu acesta, ci şi cu deputatul neafiliat Mihai Godea.

El a afirmat, de asemenea, că deputaţii democraţi vor prezenta buletinul de vot şi pe faţă şi pe verso. "Ziua de 16 va fi una decisivă. Întrebarea este serioasă: ori se alege şeful statului, ori se merge la alegeri anticipate", a subliniat Lupu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici