Marile puteri îndeamnă Iranul să se angajeze în "negocieri serioase" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Marile puteri au îndemnat Iranul să se "angajeze într-un proces de negociere serios" şi "fără condiţii prealabile" asupra programului său nuclear controversat, într-o declaraţie prezentată joi în cadrul Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

221 afișări
Imaginea articolului Marile puteri îndeamnă Iranul să se angajeze în "negocieri serioase" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Marile puteri îndeamnă Iranul să se angajeze în "negocieri serioase" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Îndemnăm Iranul să se angajeze, fără condiţii preliminare, într-un proces de negociere serios" destinat risipirii îndoielilor asupra naturii programului său nuclear, se arată în acest document al ţărilor din cadrul grupului 5+1, alcătuit din Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a propus marţi Iranului, în numele grupului 5+1, să reia negocierile asupra programului său nuclear, fără să precizeze o dată sau un loc în vederea reluării acestor negocieri.

În urma a două misiuni ale Agenţiei în Iran, considerate dezamăgitoare de către AIEA, marile puteri se declară "îngrijorate de faptul că, în pofida eforturilor realizate până acum, nu s-a ajuns la niciun acord" asupra modalităţilor de verificare de către Agenţie a unor aspecte ridicate de raportul său foarte critic din noiembrie.

AIEA a evocat, în acest raport, o dimensiune militară a programului nuclear iranian, pe baza unor elemente considerate credibile.

Grupul 5+1 critică totodată faptul că inspectorilor agenţiei le-a fost refuzat, în cursul celor două vizite, accesul la instalaţia militară din Parchin, unde Agenţia a reperat instalaţii ce ar putea servi testării unor modele de explozie nucleară, şi îndeamnă Iranul să ofere acces în această bază.

Marile puteri şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, lucru pe care Republica islamică îl neagă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici