Marinari români la bordul unei nave deturnate vineri seara în Golful Aden

Doi români se află la bordul navei Asian Glory, care a fost deturnată de piraţii somalezi vineri seara, a anunţat forţa europeană de combatere a pirateriei EU NAVFOR, precizând că incidentul s-a produs în afara zonei sale de acţiune.

721 afișări
Imaginea articolului Marinari români la bordul unei nave deturnate vineri seara în Golful Aden

Marinari români la bordul navei deturnate vineri seara în Golful Aden (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

EU NAVFOR afirmă că nava Asian Glory are un echipaj format din 25 de persoane - opt bulgari, zece ucraineni, cinci indieni şi doi români.

Nava, cu pavilion britanic, este proprietatea agenţiei maritime Zodiac şi se îndrepta către coridorul internaţional recomandat pentru tranzitarea zonei, unde urma să ajungă în data de 3 ianuarie.

EU NAVFOR a adăugat că vasul a fost deturnat la o distanţă de circa 900 de mile marine nord de Seychelles şi la 600 de mile de coastele Somaliei şi că luase legătura cu Centrul pentru securitate maritimă din Cornul Africii (MSC HOA).

Principalul obiectiv al Operaţiuni Atalanta a EU NAVFOR este escortarea navelor comerciale care transportă hrană pentru Programul Alimentar Mondial, protejarea navelor vulnerabile în Golful Aden şi Oceanul Indian şi prevenirea pirateriei.

Cei doi marinari români de la bordul navei deturnate sunt din Constanţa

Cei doi marinari români aflaţi la bordul navei "Asian Glory" sunt din Mangalia, respectiv din municipiul Constanţa, şi plecaseră în voiaj prin firma de crewing Zodiac Maritime Agency

Potrivit lui Sorin Mihalcea, reprezentantului din Constanţa al firmei de crewing Zodiac Maritime Agency cu care cei doi marinari au plecat în voiaj, vasul "Asian Glory" a fost capturat de piraţi vineri, 1 ianuarie, la ora 19.12 GMT, la 620 de mile marine de coasta estică a Somaliei, în timp ce se îndrepta către culoarul de siguranţă.

Cei doi navigatori români sunt un ofiţer şi un marinar nebrevetat, din Constanţa şi Mangalia.

"Echipajul este în siguranţă, nu a fost nimeni rănit, atacul desfăşurându-se fără incidente. Aşteptăm acum că armatorul navei să fie contactat de piraţi pentru a începe negocierile de răscumpărare", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Sorin Mihalcea.

El a precizat că familiile celor doi marinari români au fost anunţate deja despre această situaţie.

Nava "Asian Glory", sub pavilion britanic, transporta automobile de la Singapore către Jeddah, în Arabia Saudită.

Acesta este al doilea atac în mai puţin de o săptămână în care marinari români plecaţi în voiaj prin firma de crewing Zodiac Maritime Agency sunt capturaţi de piraţi.

În 28 decembrie, alţi doi navigatori români care se aflau la bordul navei britanice "St.James Park" au fost luaţi ostatci de piraţii somalezi în Golful Aden. Despre aceştia doi, Sorin Mihalcea a precizat că a primit chiar sâmbătă informaţii că starea lor este bună.

"Chiar astăzi comandantul navei a fost lăsat să ia legătură cu familia şi a confirmat că toţi membri de echipaj sunt în regulă, piraţii se poartă bine cu ei şi nu a fost nimeni rănit în atac sau ulterior acestuia", a afirmat reprezentantul Zodiac Maritime Agency în Constanţa.

În prezent, în mâinile piraţilor somalezi se află cinci marinari români - cei patru răpiţi în ultima săptămână, precum şi un bărbat din Tulcea, răpit la sfârşitul lunii noiembrie împreună cu echipajul de pe o navă grecească.

MAE britanic a luat legătura cu proprietarul navei deturnate

Ministerul de Externe britanic a anunţat sâmbătă că a luat legătura cu proprietarul navei Asian Glory.

Foreign Office a confirmat că la bordul navei nu se află marinari britanici, dar a precizat că va propune proprietarului navei sprijinul autorităţilor de la Londra.

"Am luat deja legătura cu compania care deţine Asian Glory. Vom rămâne în legătură constantă şi vom propune sprijinul nostru", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic, referindu-se la nava aflată sub pavilion britanic.

MAE bulgar: Deturnarea navei Asian Glory este atipică

Deturnarea navei sub pavilion britanic Asian Glory, cu marinari români, bulgari, ucraineni şi indieni la bord, este atipică, deoarece a avut loc la distanţă mare de ţărmul somalez, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe bulgar, citat de site-ul Novinite.com.

Dragovest Goranov a precizat că la bordul navei se află opt bulgari, printre care se numără şi căpitanul vasului.

El a adăugat că nava a fost deturnată la circa 650 de mile de coastele somaleze şi va avea nevoie de două sau trei zile pentru a ajunge la ţărm. Goranov a apreciat că negocierile pentru eliberarea navei şi a echipajului nu vor începe înainte ca aceasta să ancoreze.

Asian Glory, care transportă maşini, a fost deturnată vineri seara, în zona Golfului Aden.

Goranov a adăugat că MAE bulgar este îngrijorat de continuarea acţiunilor de deturnare a navelor în zona Golfului Aden, apreciind că forţa militară nu este eficientă în lupta împotriva pirateriei şi că una dintre modalităţile de rezolvare a problemei ar fi acordarea de ajutor pentru ţările sărace, cum este şi Somalia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici