Mario Monti avertizează asupra apariţiei unei mişcări antieuropene în Italia: Politica noastră nu beneficiază în UE de recunoaşterea şi de respectul care îi revin

Premierul italian Mario Monti, aşteptat miercuri la Berlin, a avertizat asupra emergenţei unei mişcări antieuropene şi antigermane în Italia, dacă partenerii săi nu îi vor acorda "recunoaşterea şi respectul" pe care le merită ţara pentru eforturile sale.

771 afișări
Imaginea articolului Mario Monti avertizează asupra apariţiei unei mişcări antieuropene în Italia: Politica noastră nu beneficiază în UE de recunoaşterea şi de respectul care îi revin

Mario Monti avertizează asupra apariţiei unei mişcări antieuropene în Italia: Politica noastră nu beneficiază în UE de recunoaşterea şi de respectul care îi revin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Problema este că în pofida sacrificiilor, Uniunea Europeană nu dă niciun semn de bunăvoinţă, de exemplu sub forma unei scăderi a ratei dobânzii" pentru datoria ţării, a deplâns Monti într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

"Constatăm din nefericire că politica noastră nu beneficiază în Europa de recunoaşterea şi de respectul care îi revin în mod obiectiv", a adăugat el.

"Dacă italienii nu vor vedea într-un viitor apropiat rezultate tangibile în schimbul deschiderii lor către economisire şi reformă, în Italia va apărea o mişcare de protest faţă de Europa, îndreptată şi împotriva Germaniei, considerată instigatorul intoleranţei în cadrul UE, şi împotriva Băncii Centrale Europene", a avertizat el.

Monti, care a preluat conducerea Guvernului în toamnă pentru a încerca să scoată ţara din criză, a demarat rapid reforme şi măsuri drastice de economisire.

În cotidianul Die Welt, el îşi exprimă convingerea că "problemele pot fi rezolvate" pentru că Italienii sunt dispuşi să facă sacrificiile necesare, iar clasa politică este unită în spatele Guvernului.

"Le spun bucuros cititorilor germani: italienii nu sunt aşa de departe cum vă imaginaţi de ceea ce în Germania se numeşte cultura stabilităţii", a afirmat el.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel, el şi-a exprimat admiraţia faţă de Germania, "ţara care a dat cel mai mult Europei, respectiv un model social echilibrat şi care funcţionează".

"Am acţionat mereu pentru o Italie care să semene cât mai mult posibil cu Germania", a adăugat el, arătându-se convins că "Italia poate şi va juca un nou rol major în Europa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici