Mario Monti, "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi

Preşedintele Consiliului italian de Miniştri Mario Monti a decis sâmbătă să îşi anunţe demisia viitoare, rănit şi "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL).

93 afișări
Imaginea articolului Mario Monti, "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi

Mario Monti, "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Am ajuns la convingerea că nu mai putem continua în acest fel", i-a mărturisit el directorului celui mai important cotidian italian, Ferrucio De Bortoli, scrie Corriere della Sera.

Potrivit ziarului, şeful Guvernului a fost deosebit de ofensat de declaraţii ale secretarului general al PdL Angelino Alfano, atunci când partidul acestuia a decis să nu voteze un text atacând costuri politice în Italia.

"Nouă nu ne place direcţia spre care a apucat economia noastră", a declarat Alfano. În opinia lui Monti, chiar dacă acest partid s-ar fi abţinut doar, ar fi fost vorba despre o adevărată moţiune de neîncredere împotriva sa.

"M-am simţit profund indignat să citesc aceste cuvinte", a declarat el.

Ziarul scrie în continuare că Monti a avut parte de o "sâmbătă lungă", cu o deplasare la Cannes, în sudul Franţei, la un colocviu asupra guvernanţei economice, după care s-a întors la Roma, unde l-a anunţat sâmbătă seara pe preşedintele Republicii Giorgio Napolitano că intenţionează să demisioneze.

În cadrul discuţiilor cu interlocutorii săi la Cannes, Monti a declarat că a "constatat că sunt consternaţi faţă de situaţia italiană".

Pe drumul de întoarcere, după ce a fost avertizat că Silvio Berlusconi a anunţat că va candida, Monti a hotărât să îl anunţe pe preşedintele Giorgio Napolitano că vrea să demisioneze "irevocabil", după un vot asupra bugetului, până la sfârşitul anului.

"Am preferat să o fac acum, când pieţele erau închise", a spus el.

Lideri de centru-dreapta "trebuia să aibă curaj, ştiind că aş fi putut să o fac", le-a reproşat premierul, etichetând ca neloial modul în care PdL a acţionat în privinţa sa, după o susţinere timp de un an.

Monti a anunţat sâmbătă că intenţionează să îşi prezinte demisia în mod "irevocabil", după aprobarea bugetului, o reacţie faţă de retragerea susţinerii acordate Guvernului său de către formaţiunea lui Silvio Berlusconi, care urmază să candideze în alegerile legislative din Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici