Mass-media de stat chineză defineşte incidentele din Washington drept „karma”

Mass-media de stat chineză a profitat de haosul din capitala SUA şi a început să vorbească despre ipocrizia americană, definind incidentele drept „karma” şi „o răsplată” pentru susţinerea pe care Washingtonul a oferit-o mişcărilor de protest globale, relatează Bloomberg.

1471 afișări
Imaginea articolului Mass-media de stat chineză defineşte incidentele din Washington drept „karma”

SUA „gustă karma propriilor standarde duble” după ce o gloată pro-Trump a asaltat Capitolul, spune ziarul Global Times, susţinut de Partidul Comunist, citând comentariile utilizatorilor de internet chinezi. SUA îşi gustă propriile medicamente după ce a incitat la haos în întreaga lume sub pretextul libertăţii şi democraţiei, a scris ziarul, citând utilizatori online.

Un cont oficial al Comisiei centrale pentru afaceri politice şi juridice, principalul organ de aplicare a legii din China, a acoperit îndeaproape evoluţiile, iar articolele care foloseau hashtaguri legate de incident au obţinut peste 100 de milioane de vizualizări pe platforma de socializare Weibo.

Majoritatea celorlalte mass-media chineze au avut grijă să relateze fapte, repostând videoclipuri şi fotografii, mai degrabă decât să adauge nuanţe sau comentarii suplimentare. Un raport al China Central Television a atras atenţia asupra faptului că puţini protestatari purtau măşti în ciuda pandemiei de coronavirus.

În timp ce mass-media de stat şi-a gestionat cu atenţie informaţiile, unii utilizatori de pe reţelele sociale chineze au făcut rapid comparaţii între manifestaţiile din SUA şi protestele pro-democraţie din 2019 din Hong Kong, în timpul cărora manifestanţii au luat cu asalt Consiliul legislativ al oraşului.

Un cont Weibo aparţinând unui departament din cadrul ministerului de externe al Chinei a întrebat dacă „reperul a căzut”, subliniind o remarcă din iunie 2019 a preşedintelui Camerei, Nancy Pelosi, care a apreciat demonstraţiile din Hong Kong drept „o privelişte de admirat”. Postarea a inclus hashtagul „Pelosi experimentează ea însăşi frumoasa privelişte”.

Global Times a preluat, de asemenea, comparaţia, realizând un montaj din scenele din protestele din Hong Kong şi cele de pe Capitol Hill.

„Garda Naţională acţionează pentru a face faţă revoltelor, ceea ce reprezintă, de asemenea, o palmă pentru SUA şi remarcile sale anterioare cu privire la incidente similare în alte ţări şi în Hong Kong”, a scris ziarul.

China a criticat mult timp SUA pentru că a intervenit în afacerile sale interne şi pentru că acţionează cu standarde duble. Mass-media de stat a folosit în ultimele luni răspunsul forţelor de ordine americane la tulburările interne pentru a justifica acţiunile Beijingului împotriva demonstraţiilor anti-guvernamentale din Hong Kong.

„Aceasta este probabil performanţa finală a lui Trump în lume”, a scris bloggerul Buyidao într-un articol distribuit de ziar. „Din fericire, chinezii pot urmări relaxaţi această dramă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici