Măsură populistă înainte de alegeri. Erdogan elimină cerinţa privind vârsta de pensionare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a eliminat miercuri cerinţa privind vârsta minimă de pensionare, într-o măsură care permite unui număr de peste două milioane de persoane să se pensioneze imediat, cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri.

1304 afișări
Imaginea articolului Măsură populistă înainte de alegeri. Erdogan elimină cerinţa privind vârsta de pensionare

Anunţul prezidenţial a fost făcut în timpul unei conferinţe de presă de miercuri privind această măsură politică populară.

Partidul AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, a oferit săptămâna trecută o majorare substanţială a salariului minim, ca parte a unei campanii de recâştigare a sprijinului cetăţenilor, care a fost erodat de inflaţie, de scăderea lirei şi de o scădere bruscă a nivelului de trai.

Anterior, vârsta de pensionare a fost stabilită la 58 de ani pentru femei şi la 60 de ani pentru bărbaţi. Nu este clar care va fi impactul bugetar, dar Erdogan a declarat că 2,25 milioane de persoane sunt eligibile pentru a se pensiona imediat. În prezent, în Turcia există 13,9 milioane de pensionari, notează agenţia Reuters.

Grupurile sindicale au protestat de mai mulţi ani împotriva cerinţei privind vârsta minimă, cerând ca în schimb să li se ceară angajaţilor doar să completeze numărul obligatoriu de ani de muncă pentru a se pensiona. Măsura este considerată a fi un impuls pentru Erdogan înainte de alegerile cruciale din iunie.

În două decenii la putere, Erdogan a supervizat o reprimare a disidenţei şi, în ultimii ani, a adoptat politici economice neortodoxe care au contribuit la scăderea lirei la o zecime din valoarea sa faţă de dolar în urmă cu un deceniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici