Măsuri "de prudenţă": SUA au poziţionat un distrugător capabil să intercepteze rachete în apropierea coastelor Coreei de Sud

Statele Unite au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului.

4237 afișări
Imaginea articolului Măsuri "de prudenţă": SUA au poziţionat un distrugător capabil să intercepteze rachete în apropierea coastelor Coreei de Sud

SUA poziţionează un distrugător în apropierea coastelor Coreei de Sud (Imagine: Mediafax Foto Arhiva/AFP)

USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia, a anunţat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.

Această decizie, o iniţiativă "de prudenţă", permite oferirea "mai multor opţiuni în materie de apărarea antirachetă dacă acest lucru se va dovedi necesar", a adăugat sursa citată.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22 în cadrul manevrelor americano-sud-coreene care au loc în prezent ca în fiecare an, dar pe fondul unor tensiuni puternice, de această dată.

Două avioane F-22 Raptor au ajuns duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile anuale "Foal Eagle", care ar urma să se încheie la 30 aprilie.

Fortăreţele zburătoare americane B-52 şi bombardierul invizibil pe radar B-2 au efectuat, de asemenea, zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud în ultimele zile, declanşând nemulţumirea regimului de la Phenian.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmează să aibă o întâlnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marţi, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat în peninsulă.

Kerry va merge, de asemenea, în Asia săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud.

Casa Albă a declarat luni că "retorica belicoasă" a Phenianului nu este însoţită de nicio acţiune militar, "nici de o mobilizare la scară mare, nici de poziţionarea forţelor".

Analiştii subliniază că ultimul val de ameninţări nord-coreene, deşi foarte vehemente, subliniază că Phenianul nu va reacţiona decât în caz de atac militar comis de Seul sau Washington.

Cum un atac militar american sau sud-coreean este puţin probabil, liderul nord-coreean Kim Jong-un dispune de o portiţă de ieşire onorabilă, apreciază Stephen Haggard, expert în Coreea de Nord la Institutul Peterson din Washington.

Kim poate să se laude cu faptul că ameninţările sale şi inspecţiile efectuate în rândul trupelor "au fost încununate de succes deoarece nu a fost niciun atac, deşi oricum acesta nu ar fi avut loc", declară analistul. "Regimul poate, prin urmare, să se prevaleze de succes şi să se retragă uşor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici