Medici fără Frontiere: Raidul SUA în Afganistan, soldat cu 19 morţi, ar putea fi crimă de război

Raidul aerian american care a vizat un spital din Afganistan ar putea fi considerat "crimă de război", acuză organizaţia umanitară Medici fără Frontiere, cerând o investigaţie internaţională în cazul bombardamentului accidental soldat cu cel puţin 19 morţi şi zeci de răniţi.

11040 afișări
Imaginea articolului Medici fără Frontiere: Raidul SUA în Afganistan, soldat cu 19 morţi, ar putea fi crimă de război

Medici fără Frontiere: Raidul SUA în Afganistan, soldat cu 19 morţi, ar putea fi crimă de război

Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite după ce aviaţia militară americană a bombardat din greşeală, sâmbătă dimineaţă, un spital din oraşul afgan Kunduz administrat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajaţi medicali şi şapte pacienţi, inclusiv trei copii.

"Bombardamentul reprezintă o gravă încălcare a legislaţiei umanitare internaţionale", a comunicat organizaţia medicală.

"Numeroşi pacienţi şi membri ai personalului medical sunt în continuare dispăruţi. Bilanţul acestui bombardament teribil ar putea creşte", subliniază asociaţia umanitară, precizând că raidurile aeriene au continuat chiar şi după ce s-a transmis că a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanţi ai organizaţiei, bombardamentul ar putea fi încadrat la crime de război.

Armata americană a confirmat că efectua raiduri aeriene în Kunduz, vizând insurgenţi talibani. "Bombardamentul a vizat persoane care ameninţau forţele coaliţiei. Este posibil ca raidul să fi provocat daune colaterale la o unitate medicală", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtător de cuvânt militar american, precizând că a fost declanşată o investigaţie în acest caz.

Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul să fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi Alianţa Nord-Atlantică au prezentat scuze pentru incident, iar Pentagonul a declanşat o anchetă în acest caz.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat în provincia Logar, în estul Afganistanului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici